A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Szupermenta elnevezésű programjának legújabb terméktesztjén 2 hagyományos pácolású és 12 gyorspácolású terméket vizsgált a hivatal, melyek közül 12 hazai és 2 külföldi előállítású volt. A mintavételek során 10 üzemben a bacon gyártási folyamat hatósági ellenőrizésére is sor került.

Az egyik termék a laboratóriumi vizsgálat alapján romlottnak bizonyult, ezért a hatóság megtiltotta a termék forgalomba hozatalát, valamint elrendelte a kereskedelemből történő visszahívását és megsemmisítését. Az előállító élelmiszer-ellenőrzési bírságra számíthat.

A mikrobiológiai vizsgálatok során 4 termék esetében felmerült a gyanú, hogy nem felelnek meg az előírásoknak, később azonban mindent rendben találtak.

A nem megfelelően végzett hagyományos füstölési eljárás miatt, a NÉBIH munkatársai szúrópróba-szerűen négy előállító termékeiben a PAH-tartalmat is ellenőrizték. Az eredmények minden esetben megfelelőek voltak.

Végül 13 terméket teszteltek a szakértők és a laikus vendégek a kedveltségi kóstoláson. Az eredményeket itt tekinthetik meg.

Címkék: bacon, romlott, szalonna, nébih, egészségügyi anyagok