Kamionstop, balesetek, és folyamatos hótakarítás, ezt hozta az idei első igazi téli idő a múlt hét elején. Somogyban több helyen is felborult kamionokat és autósokat kellett menteniük a tűzoltóknak. A nappali olvadás után éjszakára minden lefagyott. Akkor mínusz 10 fokot is mértek.

Ma délután pedig 13 fokot mutatott a hőmérő. A hét elején azonban egy mediterrán ciklon még ennél is melegebb időjárást hozott. A légnyomás változásokat egyre többen érzik.

A legtöbben a melegfrontokra érzékenyek. A jelentős nyomáskülönbséggel járó hőmérséklet változásokra a legtöbb szervezet érzékenyen reagál. Míg a legtöbb embernél fejfájást, ingerlékenységet, figyelmetlenséget és az alvászavart okoznak a frontok, addig vannak akiknél komolyabb problémákat is előhoznak.

- Egyértelmű összefüggés van a szívinfarktusok, a strókok előfordulása és az időjárási frontok között. Aztán a görccsel járó betegségek ekkor gyakoribbá válhatnak a szülések szám nagy fokban megemelkedik ilyenkor. Az élet minden területén látunk ilyet - mondta a kardiológus főorvos, Kopcsányi Rita.

Frontokból pedig a következő napokban sem lesz hiány. Az Atlanti óceán felől egy anticiklon várható.

- A következő napokban egy újabb hideg periódus kezdődik. A hétvégétől sarkvidéki eredetű léghullámok érkeznek fölénk. Erős lehűlés kezdődik. Vasárnaptól már fagypont alatti hőmérsékletek várható. De úgy néz ki, hogy száraz lesz ez a hideg. Havazás nem várható - mondta a Kapospont időjósa, Szalinay Tibor.

Az előrejelzések szerint 23-áig marad a hideg, utána újra melegfront érkezhet.

Címkék: szervezet, időjárás, egészségügyi anyagok, front