Somogy megyében nem került életveszélybe senki szén-monoxid mérgezés miatt az elmúlt időszakban, hangzott el dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott, Wéber Antal a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatójának közös sajtótájékoztatóján. A figyelemfelhívás mellett a Somogy Megyei Kormányhivatal fogyasztóvédelmi tanácsokat is adott az állampolgárok részére.

A szén-monoxid (CO) egy színtelen, szagtalan, íztelen gáz. Nagyon mérgező, a szervezet oxigénfelvételét és oxigénellátását akadályozza. Azonnali hatása fejfájás, szédülés, émelygés, a látás- és hallásképesség csökkenése, súlyos esetben halálhoz vezet. A fűtési időszakban évről-évre előfordul szén-monoxid mérgezés, melyre szerencsére az állampolgárok is egyre jobban odafigyelnek, mondta el a sajtótájékoztatón dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott.

2012-ben a hazai háztartások 18 %-a rendelkezett CO-mérő készülékkel, 2015-re ez a szám meghaladja az 54 %-ot. A szén-monoxid gáz okozta haláleset országosan évente 13-14 esetben következik be. Somogy megyében az október 15-én elindult fűtési időszak kezdete óta egyetlen megyei polgár sem került ilyenfajta életveszélybe hangsúlyozta a kormánymegbízott, ami egyrészt a felvilágosításnak, másrészt a CO-mérők egyre hatékonyabb ellenőrzésének is köszönhető.

Wéber Antal a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója elmondta, a szén-monoxid mérgezés tipikus civilizációs veszélyhelyzet mely kivédhető és megelőzhető. A bevizsgált fűtőberendezések, a szezon előtt ellenőrzött kémények mellett a szellőztetés és a megbízható helyről beszerzett CO-érzékelők segíthetnek abban, hogy ne váljon senki a mérges gáz áldozatává.

Címkék: kormányhivatal, fogyasztóvédelem, szén-monoxid, katasztrófavédelem, sajtótájékoztató, egészségügyi anyagok