A Magyar Vöröskereszt július 1-jén indította el Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatát (BESZ) 12 Balaton-parti település 17 strandján. Augusztus 20-ig 255 vöröskeresztes elsősegélynyújtó teljesített szolgálatot a Balatonnál, és látta el a szakszerűen a strandolók parton vagy a vízben szerzett sérüléseit. Annak ellenére, hogy idén jóval kevesebb strandon voltak jelen a vöröskeresztesek, az idei esetszám alig maradt el a tavalyitól (2014-ben 20 strandra jutott 3581 sérülés).

A Magyar Vöröskereszt önkénteseitől ezen a nyáron 3426 alkalommal kértek segítséget a strandolók, 28 esetben mentőhívásra is szükség volt. A leggyakrabban kagylók és kövek okozta vágások, rovarcsípések, sportsérülések okoztak gondot a fürdőzőknek, de vénás vérzés és egy-egy súlyosabb koponyasérülésnél is szükség volt a vöröskeresztes elsősegélynyújtókra. Az esetek túlnyomó részében gyerekek voltak a sérültek. A legforgalmasabb napjaik egyértelműen a hőségriadó idején voltak a vöröskereszteseknek.


A Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat idei költségvetése 17 millió forint volt, mely teljes egészében támogatói forrásokból és adó 1 százalékos felajánlásából finanszírozott a Vöröskereszt. A szolgáltatás ezúttal is ingyenes a programban résztvevő önkormányzatoknak.

A Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat fiataljai 2007 óta 30 641 sérülést láttak el. A szolgálat indulása óta négyszer történt közvetlen életmentő beavatkozás.

Címkék: elsősegély, vöröskereszt, Balaton, egészségügyi anyagok