Amíg a háziorvos egy beteget az otthonában lát el az asszisztens elvégzi az egyik helybélin az alapvizsgálatokat. Ez a bevált módszer Somogyfajszon is. Az orvos már nyugdíjas és egy másik faluból jár ide rendelni. A megyében jelenleg 6 praxis betöltetlen, ehhez tavasszal még újabb három jön majd.

- Nem vonzó a háziorvosi szakma, ezen kellene próbálni változtatni akár a finanszírozás növelésével. Sokszor ezt az önkormányzatok próbálják megoldani, de az a tapasztalat, hogy a kis településeken még ez sem elég - mondta Pálcza-Juhász Márta, megyei tisztiorvos.

Az egészségügyért felelős államtitkár, Zombor Gábor ma bejelentette: megkezdték utalni azt a többlettámogatást, amellyel a praxisok kiadásaihoz járulnak hozzá. A kormány célja, hogy mind szakmailag, mind anyagilag vonzó hivatássá váljon a háziorvoslás.

- Visszamenőlegesen január hónapra is a mai napon azt a 130 ezer forintot minden területi kötelezettséget vállaló háziorvosi és házi gyermekorvosi praxis megkapja - jelentette be Zombor Gábor, egészségügyért felelős államtitkár.

Zombor Gábor hozzátette: a plusz finanszírozás több mint 6300 praxist érint. A havi 130 ezer forintos támogatás szabad felhasználású, rezsi és egyéb költségekre is költhetik a háziorvosok. Antal László szerint szükség van a többletfinanszírozásra.

- A finanszírozásunk annyira elértéktelenedett, annyira nem pótolták, ami az infláció és az árszinvonal növekedésével pénz eltűnt, vagy nem jött, ezért feltétlen fontosnak tartom, hogy a mostani 130 ezer forint felett még jócskán kellene a háziorvosi praxisokat támogatni - válaszolta Antal László, a FAKOOSZ régiós képviselője.

A kaposfői háziorvos szerint egy alapot kellene létrehozni, amibe minden orvos fizetne. Nyugdíjba vonuláskor ebből kapna a praxisáért, így az őt követő fiatal orvosnak az adott rendelőt nem banki hitelből kellene megvennie.

A kormány idén összesen 10 milliárd forintot fordít a háziorvosi praxisok támogatására. Jövőre pedig a szakdolgozók bérét akarják rendezni.

Címkék: háziorvos, támogatás, pénz, egészségügyi anyagok