Az új előírás szerint a boltokban külön fel kell hívni az emberek figyelmét arra, ha valamelyik élelmiszer allergén anyagot tartalmaz. December 13-tól ugyanis kötelező jól látható módon és közérthetően informálni a vásárlókat az élelmiszerek összetevőiről.

A kaposvári húsüzem már hónapokkal ezelőtt feltüntette termékein a pontos összetevőket. Ráadásul két készítményük kivételével, mindegyikből kivonták az allergiát okozó anyagok nagy részét.

Bódi Krisztina, a Kometa '99 Zrt. marketing igazgatója: "Idén szeptembertől a Kométa márkatermékei nem tartalmaznak hozzáadott glutént, szóját laktózt illetve tejfehérjét. Valamint a termékeknek a hústartalmát is jelentősen megemeltük, például a közkedvelt olasz felvágottunk, a kockás olasz már 70 százalékos hústartalommal kerül forgalomba, úgyhogy mi a jelölések megváltoztatását már megtettük."

A dietetikus jó ötletnek tartja az új címkézést, szerinte az emberek ezután majd tudatosabban vásárolnak élelmiszert. Sok étel összetevője ugyanis olyan allergén anyagokat tartalmaz, ami az arra érzékenyekre súlyosan káros lehet. Heszberger Edina szerint a bőrkiütéstől kezdve egészen az emésztőrendszeri problémákon át, akár a heves allergiás reakcióig elmehet a tünetsor.

fotó: MTI/Mohai Balázs
fotó: MTI/Mohai Balázs

A fagyasztott termékek új élelmiszer-jelölése már a fagyasztás időpontját is tartalmazza, nem csak azt, hogy meddig használható fel. Jövő év áprilisától pedig a sertés, a juh, a kecske és a baromfihúsnál is kötelező lesz az eredetmegjelölés. 2016. decembertől pedig az előre csomagolt élelmiszereken szerepelnie kell a tápérték jelölésnek is.

Címkék: jelöl, összetevő, allergia, élelmiszer, egészségügyi anyagok