Kötelezővé tenné a drogtesztet a nagyobbik kormánypárt a 12-18 éves fiataloknak, a politikusoknak és az újságíróknak. A tervezet megosztotta a szakembereket és a diákokat is. 

Ma már a 12 éves korosztálynál is probléma a droghasználat. Az egyik kaposvári szakiskola védőnője azt mondja, napi szintű probléma a fiatalok kábítószer-használata. Náluk egy drog prevenciós csapat próbálja megelőzni, hogy a tanulók használóvá váljanak.

- Havi, kéthavi alkalommal, ahogy tudunk összejövünk eset megbeszélésekre. Kidolgoztunk többféle protokollt, hogy különböző helyzetekben mi a feladatunk, kit értesítünk, kinek szólunk, mi a teendő egészségügyi oldalról és az osztályfőnök részéről - mondta Illés Beáta.

Az általunk megkérdezett fiatalok szerint is sok társuk él valamilyen bódító szerrel. Az Indít Közalapítvány szakembere szerint azonban az új javaslat pont azokat a szereket nem mutatja majd ki, amelyek a legkedveltebbek a fiatalok között.

- A designer drogokat nem fogja kimutatni a teszt, ahogy eddig sem mutatta ki, az alkohol szóba sem került, holott társadalmilag ez jelenti a legnagyobb problémát és még sorolhatnám - mondta a kaposvári addiktológiai központ szakmai vezetője, Vörös Ildikó.

A Társaság a Szabadságjogokért szerint pedig a megelőzésre kellene nagyobb hangsúlyt fektetni.

- Az éves költség, amit prevencióra szánnak, az kevesebb mint 100 millió forint, ezzel szemben egyes kalkulációk szerint minden 12-18 közötti iskolásra kiterjesztett drogteszt az 50 milliárdot is elérheti - tette hozzá a TASZ drogpolitikai munkatársa, Kardos Tamás.

Az Index kormányzati forrásból úgy értesült, hogy a tegnapi hivatalos tájékoztatáshoz képest nem tennék kötelezővé a drogteszteket, csak önkéntes alapon vezetnék be.

 

Címkék: kötelező, fiatal, drog, egészségügyi anyagok