Több százan ember lepte el a hétvégén az Egészségügyi Főiskola auláját. Sokan voltak kíváncsiak arra, hogy milyen az egészségi állapotuk.

Sokan mérették meg vércukorszintjüket is. Ahhoz, hogy a műszer kiváló értéket mutasson, a cukorbetegeknek oda kell figyelni a helyes étkezésre is.

- Naponta ötször kell táplálkozni, nem jól lakni, hanem enni. Meg van határozva, hogy mennyi a szénhidrát értékem egy napra, és azt osztom el, reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora - mondta Fónai Antalné.

A szakemberek szerint a cukorbetegség komoly szív és érrendszeri megbetegedést is okozhat.

A Diabétesz Világnapján rendezett kaposvári eseményen, a résztvevőket hasznos információkkal látták el a betegséggel kapcsolatban.
A Diabétesz Világnapján rendezett kaposvári eseményen, a résztvevőket hasznos információkkal látták el a betegséggel kapcsolatban.

- Már egyes típusú cukorbetegségnél is hamar kialakulnak, ha az étkezési utáni vércukorszint emelkedik a kis-ér szövődmények. Ezek a szem, a vese, illetőleg az idegrendszer ereinek, a kis-érereinek a betegsége - tájékoztatott a Fővárosi Szent János Kórház kardiológus-belgyógyásza, Prof. Dr. Pogátsa Gábor.

A betegség kort nem válogat. Kaposváron körülbelül hétezer cukorbeteg él, közülük is egyre több a gyerek.

- Sajnos az utóbbi időben a helytelen életmód és táplálkozás miatt egyre több a gyerekek között is a 2-es típusú cukorbeteg. Ami azt jelenti, hogy van saját inzulinja csak a helytelen táplálkozás és életmód miatt, a mozgásszegény életmód miatt nem jól dolgozza fel a szervezete az inzulint - foglalta össze a Magyar Cukorbetegek Kaposvári Egyesületének elnöke, Ferkáné Pellérdi Zsuzsanna.

null

A cukorbetegeknek Kaposvár Önkormányzata is segít, különböző gyógyszer és gyógyászati segédeszközök támogatásában, de a mozgásban is. Hónapokkal ezelőtt ugyanis 3 felnőtt játszóteret adtak át a városban.

- Ezek a felnőtt tornaeszközök, amik direkt azért vannak, hogy a fiataloknak sem, és a kevésbé fiataloknak se keljen a konditermekbe járni, ne terhelje ez is a pénztárcát, hanem utcai tornaeszközökkel tudjanak mozogni - árulta el Kaposvár alpolgármestere, Oláh Lajosné.

A Diabétesz Világnapja alkalmából rendezett eseményen a résztvevők, egész nap előadásokat hallhattak a diabétesz szövődményeiről valamint hasznos információkat kaptak a cukorbetegséggel kapcsolatban.

 

Címkék: diabétesz, világnap, egészségügyi anyagok, kaposvár