Horváth Mónika krónikus beteg, ezért minden évben beadatja magának az influenza elleni védőoltást. Azt mondja: az utóbbi években nem is kapta el a vírust.

- Fontosnak tartom a megelőzés végett is mert a tüdőgyulladás is egy komoly betegség. Úgyhogy jobb megelőzni szerintem - árulta el Horváth Mónika.

Ebben a kaposvári rendelőben, eddig 20-an jelentkeztek az ingyenes oltásért. Pedig idén ki is bővítették a jogosultak körét.

Bár a háziorvosk már a hét elején megkapták a 41 ezer oltóanyagot, eddig az ingyenes vakcináért is kevesen jelentkeztek.
Bár a háziorvosk már a hét elején megkapták a 41 ezer oltóanyagot, eddig az ingyenes vakcináért is kevesen jelentkeztek.

Az ÁNTSZ idén is 41 ezer oltóanyagot osztott szét, a hét elején az összes háziorvos megkapta.

A vakcina vírustörzsei hasonlóak mint tavaly, de az oltást ettől függetlenül évente meg kell ismételni. A vírus szövődményei ugyanis akár halálosak is lehetnek.

- Olyan szintem megterheli a szervezetet, hogy csökkenti a légutak öntisztuló képességét, hogy azok, akik krónikus betegek, azok súlyosabb megbetegedésre számíthatnak, akár kórházi ellátásra is - árulta el az SMKH Népegészségügyi Szervének járványügyi osztályvezetője, Varga Edit.

Utoljára 2008-ban volt magas intenzitású influenza járvány, idén is hasonlóra számítanak.

Címkék: influenza, vakcina, járvány, egészségügyi anyagok