Pár napja érkezett meg 400 darab influenza elleni oltóanyag az egyik Füredi utcai rendelőbe, egytizedük már el is fogyott, negyven embert ugyanis már beoltottak.

Horváth Ágota, háziorvos oltáspárti. Szerinte sok betegséget meg lehet így előzni: "aki egészségtudatosan él, az tudja, hogy amit befektet az oltásba, az még mindig olcsóbb, mintha megbetegszik. A kezelés költsége és a munkából való kiesés ugyanis sokkal jelentősebb."

A népegészségügyi szerv is az oltások fontosságára hívja fel a figyelmet a honlapján.

Az utóbbi időben ugyanis nagyon sok oltásellenes cikk látott napvilágot. A közösségi portálokon a vakcinák káros hatásairól beszélnek, sőt olyan csoportok is létrejöttek, amelyek a kötelező oltásokat eltörölnék, helyette csak választhatókat szeretnének.

Varga Edit járványügyi osztályvezető szerint az oltások életet menthetnek: "a járványos megbetegedéseket is megakadályozzák és adott esetben a halállal végződő megbetegedést is meg tudják előzni. Persze vannak mellékhatások is, de ezek a legtöbb esetben helyi bőrpírt, duzzanatot jelentenek, a gyerkek bágyadtak lehetnek esetleg előfordul, hogy hőemelkedésük lesz."
 
A gyerekeket 14 betegség ellen kötelező beoltani. Azok a szülők, akik ezt bojkottálják, pénzbüntetésre számíthatnak.

Címkék: tévhit, influenza, oltás, vakcina, egészségügyi anyagok