Idén a temetkezések felét állta az önkormányzat Bőszénfán. Mivel az elhunytaknak vagyona sem volt, nem tudták ráterhelni semmire a temetkezés költésgeit, így jelentős hiány halmozódott fel az önkormányzat büdzséjében.

- Ez egy feladat alapú finanszírozás, ami ezzel nem számol, hiszen nem is tud, mert előre nem tudja a költségevést készítő, hogy Bőszénfán 10 köztemetéses lesz, vagy csak kettő. Ezt valamilyen helyi bevételből vagy valaminek a kárára kell előteremteni. Na de akkor amikor forráshiányosak ezek a települések akkor a 100 ezernek, a 200 ezernek vagy a fél milliónak bizony helye van - mondta Nyitrai István, a Bőszénfa polgármestere.

Hasonló a helyzet a többi kistelepülésen is. Ahol pedig van hozzátartozó, egyre többször inkább hazaviszik az urnákat, mert nincs pénz a hagyományos temetésre. Kaposváron 2012-ben csaknem 160-an kérték, hogy hazavihessék hozzátartozójuk hamvait. Tavaly már csökkent ez a szám, többen kérték inkább a köztemetést.

- Mi úgy látjuk hogy körülbelül 40 százalékra lecsökkent a Kaposvárról hazavitt urnák száma. Arra számítunk, hogy a szociális temetés intézményének bevezetése után tovább csökken ezek száma - tette hozzá Puskás Béla, a Somogy Temetkezési Kft. ügyvezető igazgatója.

Körülbelül 100 elhunyt nyughelye lehet majd a Déli temető egyik része, de a terület bővíthető. A temetkezési Kft igazgatója szerint nőni fog a szociális temetést kérők aránya, igaz, hogy ezentúl a hozzátartozóknak is ki kell venniük a részüket az előkészületekből. Akár a sírt is nekik kell megásniuk.

Címkék: somogyi falvak, köztemetés, teher, temető, egészségügyi anyagok