Várdán évtizedek óta nincs orvos, rendelés is csak egy héten egyszer van, az7 erre szoilgáló épületet is egy kanászházból alakították át. Milliókat költött az épület felújítására az önkormányzat 7 napból hatot mégis üresen áll.

A korábbi adatok alapján 8 betöltetlen praxis van Somogyban. A somogyjádi orvos szerint ráadásul azóta csak romlott a helyzet, mert a fiatal háziorvosok inkább külföldre mennek dolgozni, ott ugyanis jóval többet kereshetnek mint itthon.

- Egy 200 ezer bruttót megkeres, abból 130-140 nettóval lakást vegyen autót vegyen, megéljen ez nagyon kevés. Tehát ezen kellene változtatni, hogy főleg a fiatal kollégák ehhez hozzájussanak - árulta el Dr. Loján Mihály.

A gyerekorvos még a háziorvosnál is ritkábban jár Várdára. A polgármester szerint azonban nem csak az a probléma, hogy kevés az orvos. Ha lenne sem tudnák megfizetni.

- Kicsi ez a település. Az 500 körüli lakossági létszám, illetve a kártyaszám nem tenné lehetővé, hogy önálló háziorvosi státusz képződjön itt vagy egyáltalán találnánk háziorvos, aki csak Várdán lenne - mondta Várda első embere, Varga András.

Egy pályázatnak köszönhetően azonban a háziorvosok letelepedési támogatást kaphatnak. A pályázók akár 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek, amennyiben vállalják, hogy legalább 4 évig a praxisban dolgoznak majd. Jelentkezni október végéig lehet.

Címkék: fogy, orvos, somogy, egészségügyi anyagok