A hatóság a forgalmazó javaslatára döntött a készítmények visszavonásáról. Ugyanis, ha az OGYI megállapítja, hogy a gyógyszer, illetve egy gyógyszer gyártási tétele nem felel meg a forgalomba hozatali engedélyben rögzített követelményeknek, a gyógyszert, illetve a gyógyszer gyártási tételét a forgalomból kivonja.

A Richter szeptember 10-én közölte a GYEMSZI-OGYI-val, hogy a gyógyszer nem felel meg az előírásoknak. Közleményük az alábbi sz9öveget tartalmazza: "A készítmény stabilitási vizsgálata alapján a jelzett, Magyarországon forgalomba került gyártási tételek a hatóanyag-tartalom és/vagy a rokon vegyületek (bizonyos egyedi, a hatóanyaghoz hasonló szerkezetű szennyezők) tekintetében nem felelnek meg a forgalomba hozatali engedélyben rögzített követelményeknek. A forgalomba hozatali engedély jogosultja ezért kezdeményezte a tételek forgalomból történő kivonását."

A döntés egyebek között az Azalia 75 mikrogrammos filmtablettákat is visszavonja a forgalomból. Az érintett gyógyszerek teljes listáját itt találja.

Címkék: fogamzás, gátló, gyógyszer, egészségügyi anyagok