Országszerte elkezdődött a parlagfűvel fertőzött területek helikopteres felderítése – jelentették be a Földművelésügyi Minisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közös szerdai sajtótájékoztatóján, a Székesfehérvár mellett található börgöndpusztai repülőtéren.

Szalkai Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese hangsúlyozta, hogy a hatóságok a földi bejárás mellett három éve elkezdték a parlagfűvel fertőzött területek légi felderítését is. Rövid időn belül, 1-2 nap alatt teljes megyényi területeket lehet ilyen módszerrel megvizsgálni, mert helikopterről láthatóak olyan egybefüggő, fertőzött foltok, amelyek az időszűke miatt eddig kiestek a hatóságok látóköréből – tette hozzá.

Jelezte: a pollenek nagy többsége a mezőgazdasági területekről érkezik, ezért ezeken a területeken igyekeznek leginkább visszaszorítani a fertőzést. Közölte, hogy egyetlen növényről több ezer életképes mag kerülhet a talajba és több millió pollen kerülhet a levegőbe.

Szalkai Gábor megjegyezte: idén nagyon erős parlagfű fertőzésre számítanak az enyhe tél és a csapadékos nyár miatt.

Jordán László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnökhelyettese kiemelte: parlagfű tekintetében a környező országokhoz képest Magyarország jóval fertőzöttebb. Hozzátette: az 5,5 millió hektárnyi mezőgazdasági területen mindenhol számítani lehet a gyomnövény megjelenésére, de a legfertőzöttebb területek nagysága mintegy 700-800 ezer hektár.

Mint mondta, a parlagfű nagy koncentrációban leginkább a laza, homokos talajon jelenik meg. A legfertőzöttebb megyék között említette Somogy, Bács-Kiskun és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét, a legtöbb bírságot is ezeken a területeken szabják ki.

Az elnökhelyettes közölte, hogy a bírság mértéke 15 ezer és ötmillió forint között lehet. A büntetési tételt növelheti, ha a parlagfüves terület belterületen, iskola vagy óvoda környékén található. Hozzátette: a parlagfű ellen nem elég megpróbálni a védekezést, hanem meg kell akadályozni a gyomnövény virágbimbójának kialakulását.

Mint arról tegnap már beszámoltunk: fokozott parlagfű ellenőrzésre kérte Szita Károly a közterület-felügyelőket, mivel már virágzik az allergén növény. Ezzel együtt a kormányhivatal együttműködését is kérte a polgármester, annak érdekében, hogy a város határain kívül is vegyék fel a harcot a gyomokkal szemben. Idén eddig csaknem 340 esetben kellett eljárnia a közterület-felügyelőknek. A növény- és talajvédelmi igazgatóság 21 alkalommal szabott ki bírságot. Ennek összege elérheti akár az 5 millió forintot is.

- A közterület-felügyel 13 munkatársával reggel nyolc órától kilenc óráig járja a közterületeket, illetve a Kaposvár környéki külterületeket, külterületi ingatlanokat és amennyiben parlagfüvet és egyéb gyomos ingatlant találnak és jelezzük a földhivatalnak - tájékoztatta stábunkat a Kaposvári Önkormányza közterület felügyelet vezetője, Herczeg Attila.

Címkék: helikopter, razzia, parlagfű, egészségügyi anyagok