Háromhavonta keresik fel a kismamák a kaposvári terhesgondozót. Egy normál lefolyású tehességnél eddig 21 vizsgálatot kooordináltak a védőnők. A július elsejétől életbe lépett jogszabály szerint ezentúl kettővel kevesebbet. A 36. héten aktuális ultrahangra már nem kell menniük a kismamáknak.

- Azt sajnáljuk, hogy kikerült, mert ez nagyon jó volt a szülés előtti 4 héttel. Nagyon sok mindent adott ez a baba fejlődésével kacsolatban, arról hogy áll a terhesség - mondta a Kaposvári Védőnői Szolgálat csoportvezetője, Farkasné Molnár Anna.

A 36. hetes ultrahangon kívül az úgyneveztt AFP szűrést is kivették a protokollból. A nőgyógyászok szerint ez idejét múlt. Korábban a Down kór szűréssel is kapcsolatba hozták és emiatt sokszor indokoltlanul küldték genetika tanácsadásra a kismamákat.

- A Down kór kockázatbecslés részét képezi az AFP vizsgálat is, nem azt mondom, hogy abszolút nincs szerepe a Down kórral kapcsolatos szűrésben, de önmagában az AFP, mint Down kór szűrés nem imformatív és a nyitott gerinc szűréssel kapcsolatban pedig a mai ultrahang technológia mellett az ultrahang sokkal nagyobb biztonságot jelent - foglalta össze a Kaáli Intézet főorvos-nőgyógyásza, Dr. Mánfai Zoltán.

Az új jogszabály szerint a magas kockázatú várandósokat továbbra is csak a nőgyógyász szakorvos láthatja el, az alacsony kockázatúakat azonban már a szülésznő is gondozhatja. A kismamák örülnek ennek a változásnak hiszen az elmúlt években már egyre többen fogadtak szülésznőt a szülés levezetésére. Arról azonban, hogy a Kaposvári Kórházban ez hogyan fog működni egyelőre nem adtak felvilágosítást.

 

Címkék: gondozás, terhes, változás, egészségügyi anyagok