Babócsán néhány hónapja még lajtoskocsiból jutottak vízhez a lakók. Azóta ideiglenes tisztítóval ismét ihatóvá tették a vizet, de a végleges megoldásra várni kell. A falunak is az a térségi program segíthet, amelynek kivitelezői szerződését hétfőn írták alá a barcsi városházán. A tíz településen már 2015 nyarán kiváló víznek kell folynia a csapokból.

- Az eredeti elképzelések szerint úgynevezett csápos kutak lesznek. Nem kell olyan nagyon-nagy ördöngösségre gondolni. Arról van szó, hogy amint lefúrjuk a kutat, ennek különböző csápjai fognak kilógni a Dráva alá és a Drávának a vízgyűjtő területe alól, gyakorlatilag a kavicságy alól fogja a szűrt vizet hozni - mondta Kovács Tamás Gyula, Szabadics Zrt. ügyvezető igazgatója.

Így nem kizárólag vegyszer, hanem a természet is segíti a tisztítást. A beruházásból nem csak tiszta vizet profitálnának a barcsiak és a környékbeliek, a remények szerint munka is akad majd.

- Nem titok, nekünk is sokkal kedvezőbb lenne, hogyha helyi erőket tudnánk mozgósítani. Akár az alvállalkozókra gondolva, akár építésvezetői szinteken - tette hozzá Benik Balázs, a B Build and Trade Kft. ügyvezetője.

Az új vezetékrendszer nagy része a településeket köti majd össze, így Barcs tábláin kívülre esik a földmunkák zöme. A tíz települést három alrendszerre osztják fel a másfél milliárdos keretből.

- 90%-át az unió támogatja ennek a beruházásnak, és a maradék 10% lenne a társult településeknek az önereje - válaszolta Bajnóczi Zsolt, projektmenedzser.

Így a kilenc falu és Barcs vize csaknem teljes egészében pályázati forrásból javulhat. Nem ez az a nap, amire vártunk - mondta a szerződéskötés előtt Barcs polgármestere. Karvalics Ottó arra utalt az itt élők már 2006 óta arra várnak arra, hogy kiváló víz folyhasson a csapból minden házban.

- Eddig ment a bürokrácia. A bürkrácia útvesztőiben keveregtünk, mindenféle vélt vagy valós problémát kellett megoldani - mondta Karvalics Ottó, Barcs polgármestere.

2010-ben azonban beindultak a lendkerekek és ennek a lendületnek ki kell tartania addig, amíg fel nem tör a kutakból a víz.

Címkék: lajtoskocsi, ivóvíz, barcs, egészségügyi anyagok