vargyú


Siófok polgármestere újabb levélben fordult a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséghez azzal, hogy engedélyezzék a vetési varjúfészkek eltávolítását Siófok problémás területeiről, mivel a fészkek nagy forgalmú gyalogos közlekedő felületek felett találhatók. A levél utal arra is, hogy Zöldhatóság Dél-dunántúli felügyelősége Marcaliban kárelhárítási céllal hozzájárult a varjak riasztásához és a fészkek eltávolításához.

Ehhez képest Siófok a minap azért kapott hivatalos jelzést a Balaton-felvidéki Nemzeti Parktól, mert a város több pontján gallyazás folyt. A Nemzeti Parktól érkezett felszólítás értelmében azonban a munkálatokat a vetési varjak fészkelésének befejezéséig (ez június közepéig is eltarthat) le kell állítani.

A siófoki városvezetés mindeddig eszköztelennek bizonyult a belvárosban tanyázó madarakkal szemben. A városközpont, a Balaton-partra levezető legforgalmasabb sétány és a tópart számos utcája hosszú évek óta károgástól hangos a fákon fészkelő, a lakókörnyezetbe szokott vetési varjaktól, amelyek csoportjai jelentős bosszúságot okoznak a városlakóknak. A közelmúltban egy kismama panaszkodott arra, hogy az utcán sétálva gyermeke mellé, a babakocsiba piszkított bele a varjú. A hasonló esetek mindennaposak, még ha nem is babakocsiba, hanem a sétálók fejére érkezik az állati ürülék.

Az önkormányzathoz naponta panaszok áradata érkezik, pedig a város már többször megpróbált cselekedni a varjak ellen, rendre sikertelenül. Az elmúlt turisztikai szezont értékelő képviselőtestületi ülésen a városatyák hosszan elemezték a madárfajjal együtt járó köztisztasági és közegészségügyi problémákat, ám a konklúzió akkor is csak az lehetett, hogy az önkormányzat nem tud mit tenni a vetési varjak védelme és az ezzel járó természetvédelmi előírások miatt. Bizonyos esetekben az érintett fák gallyazásával sem lehet távol tartani a madarakat a lakókörnyezettől, hiszen a varjak hamar új fészket építenek maguknak.

Címkék: közelmény, varjú, invázió, siófok, polgármester, egészségügyi anyagok