0502mb02.jpg


A szerda éjjel érkezett csapadékzóna lassan elhagyja térségünket, legtovább a déli határmentén lehet még kisebb eső, zápor. Csütörtök napközben, észak felől megkezdődik a felhőzet felszakadozása, és főleg a délutáni órákra a nap is kisüthet. Ezzel szemben a déli tájakon, egész nap változóan, időnként erősen felhős idő várható. A hőmérsékletek viszonylag magasan, 10-13 fok között alakulnak, a magasabb értékek a naposabb tájakon lesznek. Péntek reggelre többfelé képződik köd, amely a délelőtt folyamán mindenütt feloszlik. A délelőtti óráktól újabb csapadékzóna érkezik, beborul az ég, és egyre többfelé ered el az eső, záporeső. A hőmérsékletek továbbra is 10-13 fok körül alakulnak a délutáni órákban.

Szombaton egy ciklon csapadékzónája alakítja időjárásunkat. Borult idő várható, többfelé esővel, záporral, helyenként jelentős mennyiségű csapadék is lehet. Mivel a magasban hideg levegő érkezik a ciklon hátoldalán, ezért az 500-600 m-nél magasabb helyeken havas eső is előfordulhat. Megerősödik az északnyugati szél, és visszaesik a hőmérséklet. A kora délutáni órákban, általában 6-10 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk majd. Vasárnap is a ciklon alakítja időjárásunkat, borult esős, őszies idő várható, 7-8 fok körüli hőmérsékletekkel. A késő délutáni, esti óráktól valószínűleg megszűnik majd a csapadék.

Továbbra is a brit ciklon áramlási rendszere határozza meg a Kárpát-medence időjárását. A ciklonról időről-időre frontok, és a hozzájuk kapcsolódó csapadékzónák válnak le, amelyek elérik a kontinens belsejét is.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:



Csütörtök: Eleinte erősen felhős idő várható, kisebb esővel, záporral, majd felszakadozik a felhőzet, kisüthet a nap. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 10-13 fok körül alakul, a magasabb értékek a kevésbé felhős tájakon lesznek. Késő estére 4-7 fokig hűl a levegő.



Péntek: A reggeli órákra többfelé képződik köd, amely a délelőtt folyamán mindenütt feloszlik. Napközben délnyugat felől beborul az ég, és egyre többfelé ered el az eső, záporeső. A reggeli órák hőmérséklete 1-3 fok körül alakul, többfelé képződik köd. A délutáni órákra 10-13 fok közé melegszik a levegő.



Szombat: Túlnyomóan borult idő várható, többfelé esővel, záporral. Helyenként jelentős mennyiségű csapadék várható. Az északnyugati szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 3-6 fok körül alakul. Napközben nem sokat melegszik majd a levegő, általában 6-10 fok között alakul a délutáni órák hőmérséklete.



Távolabbi kilátások: A következő 10 napban is folytatódik az atlanti irányítás. Változékony, enyhe marad az idő. A hétvégi kisebb lehűlés után,  a jövő héten újra visszatérnek a 10 fok feletti hőmérsékletek.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: kapospont, tibor, időjós, yolo, szalinay, egészségügyi anyagok