sat_28_29.jpg


A ciklon hatalmas áramlási rendszerében, Afrika felől, Szaharából érkeztek a léghullámok fölénk, melyek sok homokot szállítottak a magasban. A légkör most is tele van homokkal. Az idő közben előforduló csapadék, ezt lemossa a talajra. A különféle tereptárgyakon, ablakokon, autókon így viszontláthatunk egy kis sivatagi homokot.

homok

(Így néz ki a "piros eső")

Természetesen a piros hó előfordulásának is van alapja, hiszen a légkörben, a csapadékképződés helyén, a homok megfesti a kialakuló hópelyheket, így sárga, narancssárga színű havat láthatunk viszont.



A friss műhold képen szépen látszik egy keskeny felhősáv( nyilak) ami Afrikától egészen hazánkig ér. Ebben a keskeny felhősávban a Szaharából felszippantott homokszemcsék lebegnek.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: tibor, kapospont, időjós, yolo, szalinay, egészségügyi anyagok