winter rain.jpg


Az éjjel csapadékzóna érte el térségünket, hétfőn napközben ez alakítja időjárásunkat. A nap első felében túlnyomóan borult idő várható, többfelé esővel, záporral, helyenként jelentős mennyiségű csapadék is lehet. Az északnyugati szél megerősödik. A délutáni órákban csökken a csapadékhajlam, megkezdődik a felhőzet felszakadozása. Az éjszaka már derült lesz az ég, éppen ezért kedd reggelre többfelé valószínű gyenge fagy, valamint ködképződésre is számítani kell. Kedden eleinte felhős, néhol ködös idő várható, majd napközben lassan felszakadozik a felhőzet, a nap is kisüthet.

Melegszik az idő, többfelé 10 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet, csak a tartósan felhős, ködös tájakon lesz hűvösebb az idő. Szerdán, a  megélénkülő délnyugati széllel, ismét igen enyhe léghullámok érnek el minket. A nap első felében még lehet napsütés, majd délutántól megnövekszik a felhőzet, és a késő  esti óráktól már előfordulhat eső, zápor. A hőmérsékletek magasan, általában, 12-15 fok körül alakulnak, de néhol ennél 1-2 fokkal melegebb is leget.

Továbbra is a nyugati ciklonok alakítják a Kárpát-medence időjárását. A ciklonról levált csapadékzónák, frontok, időnként térségünket is elérik, ezért marad a változékony, csapadékos, de enyhe idő.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:



Hétfő: Eleinte borult idő várható, többfelé esővel, záporral. A délutáni órákban csökken a csapadékhajlam, felszakadozhat a felhőzet. Az északnyugati szél megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 6-10 fok között alakul. Késő estére 3-7 fokig hűl a levegő.



Kedd: Eleinte felhős, néhol ködös idő várható, majd felszakadozik a felhőzet, kisüthet a nap. Lesznek helyek ahol a köd, vagy a ködfelhőzet tartósan megmaradhat. A reggeli órák hőmérséklete -1,+2 fok kötött alakul. Többfelé képződik köd. A délutáni órák hőmérséklete 9-13 fok között valószínű. A magasabb értékek a napos helyeken lesznek.



Szerda: Változóan felhős, napos idő várható, majd a délutáni óráktól megnövekszik a felhőzet, és estétől eső, zápor is előfordulhat majd. A délnyugati szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 2-5 fok körül alakul. A délutáni órákra 12-15 fokig melegszik a levegő.



Távolabbi kilátások: A következő egy hétben is folytatódik a változékony, enyhe idő. A hét vége felé kisebb lehűlés valószínű. Komoly lehűlés, téli idő a következő 2 hétben sem látszik.


A vasárnap estétől, hétfő estig tartó időszakban lehulló csapadék mennyiségének legvalószínűbb eloszlása.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: tibor, időjós, szalinay, kapospont, yolo, egészségügyi anyagok