Somogy megyében folytatódik a változékony, enyhe időjárás. Pénteken a nap első felében, az éjszakai órákban érkezett csapadékzóna alakítja időjárásunkat. Eleinte borult idő várható, többfelé esővel, záporral, majd a délelőtt folyamán megszűnik az eső, felszakadozik a felhőzet. A délutáni órákban már a nap is kisüthet. A hőmérséklet általában 8-11 fok körül alakul, miközben az északnyugati szél megerősödik. Szombattól ismét változás kezdődik időjárásunkban. Egy megerősödő Brit ciklonnak köszönhetően, délnyugati áramlással, több hullámban, igen enyhe levegő érkezik térségünkbe. A hétvégén általában változóan felhős, napos idő várható, csapadék nem valószínű. A délnyugati szél végig élénk lesz, jelezve ezzel a meleg levegő beáramlását. Szombaton már 13 fok körüli, míg vasárnap, a megye déli felében, akár 16-17 fok körüli hőmérsékleteket is mérhetünk majd. Vasárnap estétől már ismét növekszik a felhőzet, jelezve, hogy hétfőn jelentős eső érkezik.

A Brit-szigetek felett viharciklon örvénylik. A Kárpát-medence, ennek az előoldali áramlásába tartozik. Ennek hatására a hétvégén nagyrészt száraz, és igen enyhe idő várható.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:



Péntek: Eleinte borult, esős idő várható, majd a délelőtt folyamán megszűnik a csapadék, felszakadozik a felhőzet. A délutáni órákban már néhány órás napsütés is lehet. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 8-11 fok körül alakul. Késő estére 2-4 fokig hűl a levegő.



Szombat: Változóan felhős, napos idő várható. Csapadék nem valószínű. A délnyugati szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 0,-2 fok körül alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 9-13 fok körül valószínű.



Vasárnap: Eleinte változóan felhős, napos idő várható, majd nyugat felől megnövekszik a felhőzet, de csapadék nem valószínű. A délnyugati szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 2-7 fok között alakul. A délutáni órákra 12-17 fokig melegszik a levegő. A magasabb értékek a megye déli tájain lesznek.



Távolabbi kilátások: A következő egy hétben, tíz napban is folytatódik az enyhe, változékony idő. Az esős napokon kevéssel 10 fok alatti, míg a napos, száraz időszakokban, 10 fok feletti hőmérsékletek valószínűek.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: kapospont, előrejelzés, egészségügyi anyagok, tél, szalinay, időjárás