Az elmúlt hetekhez képest kétszer annyian mennek orvoshoz megfázásos megbetegedésekkel Kaposváron.  Influenzajárvány még nincs, de az orvosok szerint bármelyik pillanatban megérkezhet.

- Rohamokban elkap a hurutos köhögés. Ezért jöttem, lázam nem volt, izületi fájdalmaim vannak - mondta Zima István.

Sokan panaszkodnak izületi fájdalomra, torokfájásra, lázra, vagy köhögésre. A kaposvári rendelőkben sokan jöttek hasonló tünetekkel orvoshoz.  A megfázásos megbetegedések száma is  megkétszereződött. A járványügyi osztályvezető azt mondja bármelyik pillanatban elérheti Somogyot is az influenzajárvány.

- A legutóbbi adataink alapján 33 influenzaszerű megbetegedést jelentettek a megyéből azok az orvosok, akik erre ki vannak jelölve.

A legérintettebb kistérségünk Nagyatád járás területe volt. A legérintebb korosztály pedig a 15-24 évesek voltak - árulta el az SMKH Népegészségügyi Szervének járványügyi osztályvezetője, Varga Edit.

A gyógyszertárakban is nagy a forgalom. A szokásosnál kétszer annyian keresnek megfázást csillapító gyógykészítményeket. Bizonyos fajtákból készlethiány is van.

A szakemberek szerint a vírusok életképesebbek a meleg időben, ezért jóval több van belőlük, mint egy átlagos télen. A tapasztalatok alapján a legtöbben csak akkor fordulnak orvoshoz, ha már a tüneti kezelések nem használnak.

Címkék: orvos, rendelő, egészségügyi anyagok, beteg, somogy, kaposvár