Szombat hajnalban egy ciklon csapadékzónája érte el Somogy megyét. Hatására, a délelőtti órákban még többfelé kell számítani esőre, záporra. A déli óráktól a csapadékrendszer kelet felé mozdul el, így megszűnik az eső, a délutáni órákra helyenként felszakadozhat a felhőzet. A hőmérsékletek általában 6-10 fok között alakulnak. A vasárnap reggeli óráktól újabb esőzóna érkezik. A nap nagy részében erősen felhős, borult idő várható, sokfelé újabb esővel, záporral. Helyenként jelentős mennyiségű, 10 mm körüli csapadék is lehet.

A mostani számítások szerint, a késő délutáni, kora esti óráktól szűnhet majd meg a csapadék. A hőmérsékletek továbbra is 6-10 fok körül alakulhatnak. Hétfőre felszakadozik a felhőzet, többfelé kisüt a nap, ezért a nappali felmelegedés is erősödik. Többfelé mérhetünk majd 10 fok feletti hőmérsékleteket. Kedden újabb csapadék érkezik.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:



Szombat: Eleinte borult idő várható többfelé esővel, záporral. Helyenként jelentős mennyiségű csapadék is lehet. A délutáni órákra megszűnik az eső, helyenként felszakadozhat a felhőzet. A délutáni órák hőmérséklete 6-10 fok körül alakul. A késő esti órákra 3-7 fokig hűl a levegő.



Vasárnap: Erősen felhős, borult idő várható, többfelé esővel, záporral. Az esti órákra csökken a csapadékhajlam, felszakadozhat a felhőzet. A reggeli órák hőmérséklete 2-4 fok körül alakul, néhol köd is képződhet. A délutáni órákra 6-10 fok közé melegszik a levegő.



Hétfő: Változóan felhős, napos idő várható. A késő délutáni óráktól erősen megnövekszik a felhőzet, de csapadék még nem valószínű. A reggeli órák hőmérséklete 0,-2 fok között valószínű, néhol köd is képződhet. A délutáni órákra 7-11 fokig melegszik a levegő.



Távolabbi kilátások: A következő 10 napban is folytatódik a változékony, enyhe idő. A hőmérsékletek időnként a 15 fokot is megközelíthetik majd.



A radarképen a kiterjed csapadékzóna látszik. A rendszer lassan tolódik kelet felé. Valószínű hogy a déli, koradélutáni órákra megszűnik az eső. Az ábrán a piros nyilak jelzik a csapadékzóna haladási irányát. A piros kör Kaposvárt jelzi.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: időjós, tibor, yolo, kapospont, szalinay, egészségügyi anyagok