81.jpg


Csütörtöktől kezdve, több hullámban érnek el minket az enyhe, nedves léghullámok. Ennek hatására, a hétvége időjárása, meglehetősen változékonyan fog alakulni. A mostani számítások szerint, a csapadékzónák érkezése 24 óránként valószínű, ennek ellenére, még van némi bizonytalanság az előrejelzésben.

A friss modellszámítások szerint, a következőképpen alakulhat a péntektől vasárnapig tartó időszak időjárása térségünkben.

Péntek: A nap nagy részében változóan, időnként erősen felhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel. Valószínű hogy az esti óráktól erős felhősödés kezdődik, de csapadék még nem lesz. Napközben a déli szél megerősödik.
A reggeli órák hőmérséklete 0,+2 fok körül alakul, helyenként köd képződik. A hőmérséklet a délutáni órákban 7-10 fok körül alakulhat. Azonban a szél miatt, ennél alacsonyabb lehet majd a hőérzetünk. Péntek éjjel csapadékzóna érkezik.

Szombat: Az éjszakai órákban érkezett csapadékzóna hatására, eleinte erősen felhős, borult idő várható, többfelé esővel, záporral. A mostani számítások szerint, a déli órákra csökken a csapadékhajlam, megszűnik az eső. A délután folyamán felszakadozhat a felhőzet. A déli szél továbbra is élénk lesz. A reggeli órák hőmérséklete 0,+3 fok körül alakul. A délutáni órákra 6-10 fokig melegszik  a levegő. A 10 fok körüli hőmérsékletek azokon a helyeken lesznek, ahol felszakadozik a felhőzet.

Vasárnap: A reggeli órákban újabb csapadékzóna ér el minket. Beborul az ég, és többfelé kell számítani esőre, záporra. Helyenként jelentős eső is lehet. Valószínű hogy a csapadékzóna a délutáni óráktól kelet felé helyeződik, ezért csökken majd a csapadékhajlam. A reggeli órák hőmérséklete 2-4 fok körül alakul. A délutáni órákra 5-10 fok közé melegszik a levegő.

Összefoglalva tehát, a mostani számítások szerint, a péntek,  valamint a szombat délután időjárása kedvezhet majd a szabadtéri programoknak. A vasárnap időjárása most kedvezőtlenebbnek tűnik. A szombati és a vasárnapi csapadék mennyisége összességében elérheti a 10-20 mm-t is.



A modell szombat reggel 6 órára már kiterjedt csapadékot vár térségünkben is.



A modell szombat 12 órára már a csapadékzóna elvonulását várja, azaz a délutáni időszak már száraz lehet térségünkben, a felhőzet is felszakadozhat.



A modell a vasárnap 12 órás helyzetet jelzi. A Dunántúl nagy részére kiterjedt csapadékot számít. Jelentős csapadék is előfordulhat.



Megjegyzés: A csapadékrendszerek érkezése, távozása, és a csapadék mennyisége még változhat!

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: kapospont, időjós, tibor, yolo, szalinay, egészségügyi anyagok