005.jpg


Nincs lényeges változás a néhány nappal ezelőtti előrejelzéshez képest. A hét második felétől, 2 hét igazi tél után, jelentős átalakulás, visszarendeződés látszik Európa időjárásában. A változás kulcsa egy, a Brit-szigetek felett kialakuló mély ciklon lesz. Csütörtöktől kezdve, a ciklon előoldali, meleg áramlásába kerül a Kárpát-medence is. Erősödő délnyugati áramlással egyre enyhébb, időnként nedves léghullámok érnek el minket.

Mivel Észak-Amerikára a Brit-ciklon hátoldalán ismét igen hideg levegő érkezik, ezért az öngerjesztő folyamat miatt, a ciklon élettartalma is tartós lehet. Ennek köszönhetően, a mostani számítások szerint, a Kárpát-medencében hosszabb, enyhe periódus kezdődhet.
Péntektől kezdve, főleg a délnyugati országrészben már megjelenhetnek a 10 fok feletti hőmérsékletek is.

A legfrissebb modellszámítások szerint, a jövő hét elejétől tovább erősödhet a meleg áramlás, ennek hatására keddtől, szerdától, akár 15 fok fölé is melegedhet már a levegő. Időnként azonban, nedves léghullámok is érkeznek fölénk, ezért esők, záporok többfelé előfordulhatnak majd. Szerdán még folytatódik a téli idő, a reggeli órákban többfelé -8,-10 fokos fagyokkal. Csütörtökön egy gyenge csapadékzóna érkezik fölénk, szórványosan várható kisebb eső, zápor. Mivel a reggeli órákban még gyengén fagyhat, ezért átmenetileg, rövid ideig tartó ónos eső sem kizárt. Napközben aztán az enyhülés hatására többfelé 5 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. A hét további napjaiban folytatódik az enyhülés, péntektől már 10 fok feletti hőmérsékletekkel. Szombaton és vasárnap, többfelé fordulhat majd elő átmeneti eső, zápor, de ezzel együtt is tavaszias jellegű idő várható.

Megjegyzés: Az előrejelzés, főleg a hétvégi csapadék szempontjából még bizonytalan. Szombaton és vasárnap, a csapadék előfordulása és mennyisége, térben és időben is váltakozhat majd. A meleg periódus hossza még bizonytalan.

Magyarázat az ábrákhoz:

1..jpg


1.ÁBRA: Az ábra a Brit-szigetek felett kialakuló ciklont (piros nyilak), és az ún. öngerjesztő folyamatot ábrázolja. A ciklon hátoldalán hideg levegő áramlik Észak-Amerikára. (fehér nyíl) Ahogy a hideg az Atlanti-óceán meleg vize fölé ér, beindítja, illetve erősíti a ciklonképződést.
Ugyanakkor, a ciklon előoldalán, délnyugati meleg áramlás alakul ki Európa nagy részén. (piros nyíl)

2..jpg


2.ÁBRA: Hőmérsékleti térkép péntekre. Az enyhe levegő egyre nagyobb teret hódít Európában.(piros nyíl) Az ábrán a narancs és sárga szín jelzi az enyhe levegő térhódítását. Amerikára ezzel egy időben igen hideg levegő áramlik. (fehér nyíl) Az ábrán a kék és lila szín jelzi a hideg levegő térhódítását)

3..jpg


3.ÁBRA: Hőmérsékleti előrejelzés február 11-re. Tovább erősödhet felettünk a meleg, délnyugati áramlás. (piros nyilak) A modell 16 fokkal számol a Kárpát-medence fölé. Egyelőre még bizonytalan a helyzet, de akár rekordhőmérsékletek is születhetnek a jövő héten.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: előrejelzés, kapospont, szalinay, tél, időjárás, egészségügyi anyagok