szalkó


A következő napokban többnyire derült idő várható, kevéssel fagypont feletti nappali hőmérsékletekkel, erős éjszakai lehűléssel. Hétfőn általában derült, napos idő várható, a délutáni órákban fagypont fölé  emelkedő hőmérsékletekkel. Kedd hajnalra erősen lehűl a levegő. A hóval borított, tartósan derült helyeken, -8,-10 fok is előfordulhat majd. A nappali órákban továbbra is, kevéssel 0 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet. Szerdán még hasonló idő várható, majd csütörtöktől erős melegedés kezdődik. Egy ciklon előoldali áramlásában egyre enyhébb, váltakozó nedvességtartalmú levegő érkezik fölénk.

A Kárpát-medence fölé egy anticiklon húzódik. Ennek hatására, keleti áramlással száraz, kissé hidegebb levegő érkezik hozzánk. A hét második felétől már egy Brit ciklon áramlási rendszerébe kerülünk.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:



Hétfő: Többnyire gyengén felhős, napos idő várható. A délkeleti, keleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 0,+2 fok körül alakul. A késő esti órákra -2,-5 fokig hűl a levegő.



Kedd: Változóan felhős, többnyire napos idő várható. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -3,-8 fok körül alakul, de néhol -10 fok is lehet. A délutáni órákra 0,+1 fokig melegszik a levegő.



Szerda: Változóan felhős, többnyire napos idő várható. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -6,-10 fok körül alakul. A délutáni órákra  0,+2 fokig melegszik a levegő.



Távolabbi kilátások: A hét második felétől jelentős enyhülés kezdődik. A hét végén, néha záporokkal tarkított, tavaszias jellegű idő várható, 10 fok körüli hőmérsékletekkel. A jövő héten is folytatódhat a felmelegedés.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: időjós, tibor, yolo, kapospont, szalinay, egészségügyi anyagok