A magasban továbbra is enyhe, nedves levegő érkezik fölénk, ezért a következő napokban is folytatódik a változékony, időnként csapadékkal tarkított téli idő. Somogy megyében pénteken, többnyire erősen felhős idő lesz, helyenként azonban elvékonyodhat a felhőzet, rövid időre a nap is kisüthet. Szórványosan kell számítani kisebb esőre, havas esőre, ónos esőre. Helyenként akár tartósabb csapadékhullás sem kizárt.

A lehulló csapadék nem lesz nagy mennyiségű, de azokon a tájakon, ahol 0 fok alatt marad a hőmérséklet, a közlekedésben gondot okozhat. Napközben továbbra is 0 fok körül marad a hőmérséklet. Szombaton a maihoz hasonló idő várható, továbbra is előfordulhat kisebb vegyes halmazállapotú csapadék. Vasárnap egy mediterrán ciklon hatására beborul az ég, és egyre többfelé várható csapadék. Eleinte ónos eső, havas eső, majd egyre inkább havazás várható. A csapadék mennyisége egyelőre bizonytalan.

A ciklon hátoldalán ismét hidegebb levegő érkezik, ezért a jövő hét első napjaiban erősödik az éjszakai lehűlés.

A péntektől vasárnapig tartó időszakban, a lehulló csapadék mennyisége és halmazállapota, térben és időben is váltakozhat, ezért az előrejelzés a szokásosnál bizonytalanabb.

Tőlünk délnyugatra egy ciklon örvénylik. Ennek áramlási rendszerében enyhe, időnként nedves levegő érkezik a magasban.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:



Péntek: Általában erősen felhős idő várható, helyenként azonban, rövid időre a nap is kisüthet. Szórványosan kell számítani kisebb esőre, havas esőre, ónos esőre. A délkeleti szél megerősödik. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 0 fok körül alakul. Késő estére -2,-4 fokig hűl a levegő.



Szombat: Többnyire erősen felhős idő várható, de helyenként rövid időre felszakadozhat a felhőzet, előbújhat a nap. Szórványosan kell számítani havas esőre, ónos esőre. A délkeleti szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete -3,-8 fok között alakul. A délutáni órákra 0,-1 fokig emelkedik a hőmérséklet.



Vasárnap: Túlnyomóan borult idő várható, sokfelé csapadékkal. Eleinte, eső, havas eső, ónos eső, majd egyre inkább havazás valószínű. Csapadék mennyisége egyelőre bizonytalan, de a nagyobb mennyiség a nyugati tájakon lehet. A reggeli órák hőmérséklete -2,-4 fok körül alakul. A délutáni órákban 0 fok körül alakul a hőmérséklet.

Távolabbi kilátások: A vasárnapi ciklon mögött kissé hidegebb levegő érkezik, ezért a jövő hét elején erősödik az éjszakai lehűlés. A jövő hét második felétől, a mostani számítások szerint, komoly enyhülés kezdődhet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: kapospont, előrejelzés, szalinay, tél, időjárás, egészségügyi anyagok