mangal ica


18 mangalicát gondoz az egyik somogyjádi őstermelő. Szereti az állatokat és fantáziát is lát a tenyésztésben, ezért örül annak, hogy a jövőben ehhez támogatást is kaphat.

- Szeretnék bővebben belemerülni, Bodorgon van egy telkem, ahol szabadtartásút szeretnék tartani, illetve bővíteni az állományomat, mert ahol lakom kicsi a hely - mondta Koczka István, őstermelő.

A kormány a mangalicatenyésztők egyesületének minden támogatást megígért ahhoz, hogy a szervezet a Kárpát-medence összes mangalicatenyésztőjét összefoghassa. A fajtában ugyanis sokan látnak fantáziát. 10 év alatt megduplázódott az állomány, és még ezt a számot is tovább növelnék a következő években.

mangalica


- 2020-ig akár meg tudnánk háromszorozni a létszámát, ehhez nyilván valóan a piacokat is fejleszteni kell. Évi ezer darabbal bővülve lehet piacokat építgetni - válaszolta telefonos megkeresésünkre Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke.

Az utóbbi időben ugyanis divat lett a mangalicából készült termékek. Itt, a kaposvári nagypiacon is lehet kapni mangalica kolbászt, vagy szalonnát. Sokan keresik a hungarikumot a különleges ízvilága miatt, sőt kevesebb benne a koleszterin is.

- Azért kereseik ezt a sertés fajtát, mert ez nem tápos disznó, hanem ezek rendes házi, szabadtartáson vannak, egészségesebbek, és a magyar ember ezt kedveli most - válaszolta Toronyi László, a New Meat Kft. üzletvezető-helyettese.

Külföldön is sokan keresik. Japán és Dél-Kelet Ázsia jó felvásárló, de nagy az érdeklődés a az Egyesült Államokból és Oroszországból is. Somogyból is visznek ki húskészítményeket, főként a sonka kelendő.

Címkék: fantázia, tenyésztés, mangalica, kormány, egészségügyi anyagok, somogy