dsc01319.jpg


A lehulló friss hó mennyisége elérheti a 3-5 cm-t is. A délutáni órákra valószínűleg megszűnik a csapadék. A hőmérséklet napközben 0,-3 fok körül alakul. Csütörtökön is marad a változékony idő. A magasban már jelentős enyhülés kezdődik, ezért az előforduló csapadék halmazállapota vegyes lesz. Mivel 2 méteres magasságban továbbra is 0 fok körül alakul a hőmérséklet, így megnő az ónos eső veszélye.

Napközben többnyire erősen felhős idő várható, szórványosan kialakuló kisebb havas esővel, ónos esővel. A hét további napjaiban is folytatódik a változékony téli idő, időnként csapadékkal. A lehulló csapadék mennyisége és halmazállapota térben és időben is váltakozhat, ezért az előrejelzés a szokásosnál bizonytalanabb.

Az OMSZ csütörtökre, elsőfokú riasztást adott ki ónos esőre Somogy megyében!

A Kárpát-medence egy mediterrán ciklon áramlási rendszerében helyezkedik el. Dél felől enyhe, időnként nedves levegő érkezik a magasban.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:



Szerda: Erősen felhős idő várható, többfelé havazással. A déli szél megélénkül.
A délutáni órák hőmérséklete 0,-3 fok között alakul. A késő esti órákra -2,-5 fokig hűl a levegő.



Csütörtök: Általában erősen felhős idő várható, szórványosan kell számítani ónos esőre, havas esőre. A déli szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -5,-10 fok között alakul. A délutáni órákra 0,-1 fokig melegszik a levegő.



Péntek: Többnyire erősen felhős idő várható, de időnként felszakadozhat a felhőzet. Szórványosan fordulhat majd elő kisebb eső, havas eső, ónos eső. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -3,-6 fok körül alakul. A délutáni órákra 0,-1 fokig melegszik a levegő.



Távolabbi kilátások: A következő egy hétben is folytatódik a téli idő. Csapadék egyelőre bizonytalan.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: kapospont, tibor, időjós, yolo, szalinay, egészségügyi anyagok