Vasárnap változóan, időnként erősen felhős idő várható, kevés napsütéssel, legfeljebb néhol alakulhat ki jelentéktelen hószállingózás. Egész nap kemény fagy várható, nem emelkedik -5 fok fölé a hőmérséklet. Az éjjeli órákban valószínűleg csökken majd a felhőzet, így hétfő virradóra, igen erősen lehűl majd a levegő. Többfelé mérhetünk majd -10,-20 fok közötti hőmérsékleteket. Az alacsonyabb értékek, a tartósan derült, szélcsendes, vastag hóval borított tájakon lesznek. Nem lehet kizárni, hogy néhol, akár térségünkben is, -20 fok alá süllyedjen a hőmérő higanyszála. Minden a felhőzettől fog függeni.

Hétfő napközben, erősen felhős idő várható, néhol kisebb hóeséssel, de jelenetős havazás nem várható. Egész napos kemény fagy várható.

Kedden is marad a hétfőihez hasonló idő, a több felhő miatt, mérséklődik az éjszakai nagy hideg. Szerdától egy ciklon csapadékzónája ér el minket, többfelé kezdődik gyenge havazás.

Egy mediterrán ciklon hátoldalán, hideg száraz levegő érkezik a Kárpát-medencébe. Ugyanakkor nyugat felől, egy vékony felhőzóna közelít meg minket.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:



Vasárnap: Változóan, időnként erősen felhős idő várható, kevés napsütéssel. Néhol előfordulhat hószállingózás. A délutáni órák hőmérséklete -2,-5 fok körül alakul. Késő estére -8,-10 fokig hűl a levegő.



Hétfő: Változóan, időnként erősen felhős idő várható, néhol hószállingózással. A reggeli órák hőmérséklete -10, -15 fok körül alakul, helyenként azonban -20 fok alá is hűlhet a levegő. A délutáni órákra -2,-5 fokig melegszik a levegő.



Kedd: Többnyire erősen felhős idő várható, kisebb hószállingózással. A reggeli órák hőmérséklete -6,-12 fok körül alakul. A délutáni órákra 0,-3 fokig melegszik  a levegő.



Távolabbi kilátások: A jövő hét nagy részében folytatódik a téli idő. A hét közepétől enyhébb, nedvesebb levegő ér el minket, így többfelé várható havazás. A hét második felében, a magasban történő jelentősebb enyhülés hatására már vegyes halmazállapotú csapadékra is kell számítani.NŐ AZ ÓNOS ESŐ VESZÉLYE!



A hétfő hajnalra várható minimum hőmérsékletek. A modell a Dunántúl déli felére, nagy területen vár -15,-20 fokos minimumokat.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: yolo, tibor, időjós, kapospont, szalinay, egészségügyi anyagok