Air_Hoar_Frost_2008-02-07.jpg


Szombaton általában erősen felhős idő várható, havazás már nem valószínű. Kezdetben még megerősödik az északi szél, amely kisebb hófúvásokat okozhat. A hőmérséklet egész nap fagypont alatt alakul, tehát a hó nem fog olvadni. Az esti, éjszakai óráktól felszakadozik a felhőzet, kiderül az ég, ezért vasárnap reggelre erősen lehűl a levegő. Somogy megyében általában -10,-15 fok körüli hőmérsékletek valószínűek, de a tartósan derült, szélcsendes, vastag hóval borított tájakon, beleértve térségünket is, nem lehet kizárni a -20 fokot sem. Vasárnap változóan felhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel, egész napos faggyal. Hétfő reggelre, a tartósan derült ég hatására, ismét igen erősen lehűl a levegő. Valószínűleg ekkor lesz a hideg periódus mélypontja. Többfelé mérhetünk majd -10,-20 fok közötti hőmérsékleteket, de ismerve Kaposvár mikroklímáját, valamit az itt kialakult legvastagabb hótakaró hatására, nem lehet kizárni a -25 fok előfordulását sem. Természetesen a -25 fok szélsőérték, így egyelőre bizonytalan a kialakulása is. Hétfőn eleinte még várható kevés napsütés, majd nyugat felől felhősödés kezdődik, de csak jelentéktelen hószállingózás fordulhat elő.

Egy ciklon hátoldali áramlásában, szibériai eredetű, úgynevezett "lábas" hideg érkezik térségünkbe. Mivel igen nehéz levegőfajta, ezért ezek a légtömegek a Kárpátokat megkerülve több irányból, talaj közelében érkeznek hozzánk.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:



Szombat: általában erősen felhős idő várható, csapadék nem valószínű. Eleinte megerősödik az északi szél, ezért hófúvás is kialakulhat, később mérséklődik a légmozgás. A délutáni órák hőmérséklete -2 fok körül alakul. Késő estére -5,-8 fokig hűl a levegő.



Vasárnap: változóan felhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel. A reggeli órák hőmérséklete általában -10,-15 fok között alakul. Néhány helyen akár -20 fok is előfordulhat. A délutáni órákra -3 fokig melegszik a levegő.



Hétfő: Eleinte változóan felhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel, majd megnövekszik a felhőzet, de csak jelentéktelen hószállingózás fordulhat elő. A reggeli órák hőmérséklete általában -10,-15 fok körül alakul, de néhol, a legvastagabb hóval borított tájakon, akár -20 fok alá is süllyedhet a hőmérő higanyszála. A délutáni órák hőmérséklete -2,-4 fok körül alakulhat.



Távolabbi kilátások: A következő egy hétben folytatódik a téli idő. A jövő hét második felétől, egyre többfelé kell számítani jelentős csapadékra. Eleinte hó várható, majd vegyes halmazállapotú csapadék. Megnő az ónos eső veszélye!

A meteorológiai modell, ahogy az ábrán is tátható, hétfő hajnalra, nagy területen vár -20 fok körüli hőmérsékleteket. Főleg a Dunántúl déli, délkeleti felén lesz a leghidegebb, mivel ezeken a területeken van a legnagyobb hó.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: tibor, időjós, egészségügyi anyagok, kapospont, yolo, szalinay