Tavaszias idő várható,  a kora délutáni órákban többfelé mérhetünk majd 10-15 fok körüli hőmérsékleteket, de ahol tartósabb napsütés lesz, ott 16-17 fok is előfordulhat. Keddre egy ciklon csapadékzónája ér el minket, az erősen felhős, borult ég mellett többfelé kell számítani esőre, záporra. Az szaknyugati szél erős lesz, ezzel már hűvösebb levegő érkezik térségünkbe. Szerdára megszűnik a tartós csapadék,  a felhőátvonulásokból szórványosan alakulhatnak ki kisebb záporok, az esti óráktól, a beáramló hidegebb levegő hatására, esetleg hózáporok. Jelentős lehűlés kezdődik, a hét második felétől már télies idő valószínű.

A Brit-szigetek felett örvénylő hatalmas ciklon áramlási rendszerében, enyhe, váltakozó nedvességtartalmú levegő érkezik a Kárpát-medencébe. A következő napokban a ciklon gyengül, így megszűnik a meleg levegő utánpótlása, ezzel egy időben északira fordul felettünk az áramlás.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:



Hétfő: A változóan, időnként erősen felhős ég mellett, több-kevesebb napsütés is előfordulhat. Szórványosan kell számítani záporra, esetleg gyenge zivatarra. A délutáni órákra 10-15 fokig melegszik a levegő, de ahol tartósabb napsütés lesz, ott ennél is melegebb lehet. Késő estére 7-11 fokig hűl a levegő.



Kedd: Erősen felhős, borult idő lesz, többfelé kell számítani esőre, záporra. Az északnyugati szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 3-6 fok között alakul. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 6-10 fok között valószínű.



Szerda: A változóan, időnként erősen felhős ég mellett, több-kevesebb napsütés is lehet, csak néhol alakulhat ki egy-egy futó zápor, az esti óráktól esetleg hózápor. A reggeli órák hőmérséklete 2-4 fok körül valószínű. A délutáni órákra 4-7 fokig melegszik a levegő.



Távolabbi kilátások: A hét második felétől téliesre fordul időjárásunk. Szórványosan lehet számítani hózáporokra, de egyelőre komoly havazás a héten nem valószínű. Az éjszakák egyre fagyosabbak lesznek, a hét vége felé már nappal is 0 fok körül alakulhat a hőmérséklet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: yolo, tibor, időjós, kapospont, szalinay, egészségügyi anyagok