tibi_tavasz

Erős déli, délnyugati áramlással, egyre enyhébb, váltakozó nedvességtartalmú léghullámok áramlanak térségünkbe. Szombaton az időnként erősen felhős ég mellett, több-kevesebb napsütés is valószínű, szórványosan alakulhat ki kisebb eső, zápor. Az élénk déli széllel  folyamatosan áramlik be a meleg levegő. A hőmérséklet szombaton már elérheti a 13-14 fokot is, de a déli tájakon akár 15-16 fok is lehet. Vasárnap tovább erősödik a nappali felmelegedés, valószínű, hogy a meleghullám ekkor fog tetőzni. Többfelé mérhetünk majd 15-16 fok körüli maximum hőmérsékleteket. Azokon a helyeken, ahol esetleg hosszabb időre kisüt a nap, a 17-18 fok sem elképzelhetetlen, akár új hőmérsékleti rekordok is születhetnek. A vasárnap délutáni óráktól, csapadékzóna közelíti meg megyénket. Erősen megnövekszik a felhőzet, és az esti óráktól egyre többfelé kell számítani esőre, záporra. Hétfő hajnalig helyenként jelentős csapadék is előfordulhat. Hétfő napközben felszakadozik a felhőzet, kisüthet a nap, de kisebb eső, zápor továbbra is előfordulhat. Marad a tavaszias enyheség, a délutáni órákra 10-15 fokig melegszik majd a levegő. Keddtől újabb csapadékzóna érkezhet, kissé mérséklődik a meleg.

Egy Brit-szigetek felett örvénylő ciklon előoldali áramlásában, igen enyhe, váltakozó nedvességtartalmú léghullámok érik el a Kárpát-medencét. Változékonyabbra fordul időjárásunk.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:



Szombat: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett, több-kevesebb napsütés is lehet. Szórványosan fordulhat elő kisebb eső, zápor. A déli szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 9-14 fok között alakul, de a megye déli tájain 15-16 fok is lehet. Késő estére 6-11 fokig hűl a levegő.



Vasárnap: időnként erősen megnövekszik a felhőzet, és főként a délutáni, esti óráktól, egyre többfelé lehet eső, zápor, esetleg gyenge zivatar. A déli szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 5-8 fok körül alakul. A délutáni órákra 10-15 fokig melegszik a levegő, de a megye déli tájain akár 17-18 fok is előfordulhat.



Hétfő: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett, több-kevesebb napsütés is lehet. Szórványosan kell számítani esőre, záporra, esetleg zivatarra. A reggeli órák hőmérséklete 4-7 fok között valószínű. A délutáni órákra 10-15 fokig melegszik a levegő, de a déli tájakon, akár 1-2 fokkal melegebb is lehet.



Távolabbi kilátások:
a mostani számítások szerint, a jövő hét végétől, jelentősen visszaeshet a hőmérséklet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: kapospont, előrejelzés, szalinay, tél, egészségügyi anyagok, időjárás