river_olawa_tl.jpg

Csütörtökön, az éjszakai órákban képződött köd, a legtöbb helyen feloszlik. Napközben változóan felhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel. Lesznek helyek, ahol tartósan megmarad a köd, ezeken a tájakon ködszitálás is előfordulhat. A hőmérsékletek is ennek megfelelően alakulnak majd. A délutáni órákra általában 4-7 fokig melegszik a levegő, az alacsonyabb értékek a tartósan ködös tájakon lesznek.

Pénteken hasonló idő várható, de néhány fokot már melegszik a levegő, többfelé elérhetjük  a 10 fokot is. Szombattól egy ciklon előoldali áramlásában, igen enyhe, váltakozó nedvességtartalmú léghullámok érik el megyénket. Főleg vasárnaptól, többfelé, és több alkalommal is lehet, kisebb eső, zápor, de a hőmérséklet ennek ellenére is tovább emelkedik. A szombattól keddig tartó időszakban, többfelé mérhetünk majd 10-15 fok közötti hőmérsékleteket.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:



Csütörtök: változóan felhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel. Lesznek helyek, ahol a hajnalban képződött köd tartósan megmaradhat. A délutáni órák hőmérséklete 4-7 fok között alakul, az alacsonyabb értékek a tartósan ködös tájakon lesznek. Késő estére 2-5 fokig hűl a levegő.



Péntek: változóan felhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel. Néhány zárt völgyben tartósan megmaradhat a köd. A reggeli órák hőmérséklete 2-5 fok között alakul, többfelé képződhet köd. A délutáni órákra 6-11 fokig melegszik a levegő.



Szombat: változóan felhős idő várható, kezdetben néhány órás napsütéssel. Később, az  időnként erősen megnövekvő felhőzetből elszórtan kell számítani kisebb esőre, záporra. A reggeli órák hőmérséklete 3-6 fok között alakul. A délutáni órákra 8-13 fokig melegszik a levegő.



Távolabbi kilátások: folytatódik az enyhe, változékony idő. Vasárnaptól jelentős eső is lehet. A jövő hét közepére, átmenetileg mérséklődik a nappali felmelegedés, de télies idő továbbra sem lesz.

balkan_2014011300_t2m_156.jpg


Magyarázat az ábra alá: az időjárási modell, vasárnapra várt maximum hőmérsékletei. A déli tájakra a 15-16 fokos izoterma is benyúlik.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: kapospont, előrejelzés, időjárás, tél, szalinay, egészségügyi anyagok