Frost-Ice-Nature-1080x675.jpg


A napokban ismét aktivizálódik a Brit-szigetek feletti ciklon, ami miatt ismét erősödik felettünk a déli áramlás, beindul a hőszivattyú, amivel igen enyhe, afrikai eredetű léghullámok érnek el minket.

Valószínű, hogy a meleg vasárnap és hétfőn tetőzik majd. A megye déli, délnyugati tájain nem lesz ritka  15-16 fok sem, akár új hőmérsékleti rekordok is születhetnek. Meg kell említeni, hogy ezek a magas értékek, a sok helyen, erősen felhős ég mellett alakulhatnak ki, tehát ha hosszan tartó napos idő lenne, bizony a 20 fokos maximumok sem lennének elképzelhetetlenek.

A folytatásban, a jövő héttől, kisebb változás állhat be. Az eddig nálunk igen enyhe időt okozó Brit ciklon gyengülni látszik, így a déli áramlás is alábbhagyhat a Kárpát-medence felett. A jövő hét közepétől  lehűlés kezdődhet, de télies idő még továbbra sem valószínű. Innentől kezdve egyre bizonytalanná válnak az időjárási modellek. Némely modell szerint a lehűlési tendencia tovább folytatódhat, és a hónap végére már-már télies idő is kialakulhat, igaz nem túl acélos hideggel. A hidegebb idő mellé csapadék is társulna, így esetleg megjelenhetne akár a szilárd halmazállapot is.

Ugyanakkor más modellek szerint, a Brit ciklon gyengülése csak átmeneti lesz,  a hónap végére ismét felerősödhet, ebben az esetben nálunk tovább folytatódna a mostanihoz hasonló idő. Ez a helyzet bizonyosan megpecsételné február eső két hetének is az időjárását. Tehát január végétől bizonytalanná válik időjárásunk, addig azonban továbbra sem valószínű igazi téli idő. A hosszútávú CFS modell egyébként továbbra is pozitív hőmérsékleti anomáliát jelez februárra, azaz a modell továbbra is déli, délnyugati irányítással számol.

Az előrejelzés a hosszú időtáv miatt bizonytalan, csak jelzésértékű. Az esetleges jelentős változás esetén, tájékoztatjuk olvasóinkat.



A GFS modell lényomás előrejelzése Londonra. Látszik,(fehér nyíl) hogy jan.20-tól emelkedik a légnyomás folyamatosan. Ez ránk nézve annyiban lehet érdekes, hogy a Brit-ciklon gyengül, felszámolódik, illetve anticiklon válthatja fel. Úgynevezett blokking helyzet jöhet létre emiatt. Az anticiklon blokkolja  déli áramlást Európára, és szabad utat engedne hozzánk az északi áramlásoknak. Ez a helyzet, feltétele egy téliesebb idő kialakulásának.



Hőmérsékleti diagram a következő 2 hétre, Kaposvár környékére. A hőmérsékleti valószínűségi tagok a hónap végétől egyre mélyebbre szállnak,(kék nyíl) azaz lehűlést sejtetnek. Azonban a lehűlés mértéke nem túl nagy, éppen hogy eléri az átlagot. A diagramon a középen futó piros vonal a 30 éves átlagot jelzi.



A CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése februárra. A modell vastagon pozitív anomáliát jelez februárra, Európa nagy részére. A térképen a pozitív anomáliát a piros szín jelzi.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: időjós, tibor, kapospont, yolo, szalinay, egészségügyi anyagok