A folyamatos növekedés ellenére járványról még nem érkezett jelentés az Országos Epidemiológiai Központhoz (OEK), az influenzavírust eddig pedig csak egy beteg szervezetében mutatták ki.

influenza vakcina


Az OEK szerdai jelentése szerint január 6. és 12. között mintegy tízezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Az országos járványküszöb heti tizenötezer beteg.
A 100 000 lakosra jutó, orvoshoz fordult betegek száma a fővárosban (195), Pest (183) és Vas (138) megyében volt a legmagasabb, Jász-Nagykun-Szolnok (18) és Veszprém (17) megyében a legalacsonyabb. Egy hét alatt ugyan emelkedett a betegek száma Somogyban (25), de még így is a kedvező a helyzet.

A második héten összesen 23 influenza-gyanús betegtől származó légúti mintát vizsgáltak, egy mintában mutatták ki az influenza A(H1N1) vírus jelenlétét – olvasható az OEK jelentésében.

Szombaton az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb jelentése alapján azt írta: az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók légúti mintáiban az elmúlt 5 hétben egyre nagyobb arányban azonosították az influenzavírust. A 2014 első hetére vonatkozó jelentések szerint Portugáliában már kiterjedt influenzajárvány van, helyi járványokról számolt még be Franciaország, Spanyolország, Svédország és az Egyesült Királyság.

Kiemelték azt is, hogy Magyarországon néhány héten belül várható a járvány, ezért még mindig nem késő kérni a védőoltást.

Címkék: megérkezett, influenza, járvány, orvos, oltás, egészségügyi anyagok