0502mb02.jpg


Szerdán felettünk lesz a csapadékzóna, ennek hatására erősen felhős, borult idő várható, többfelé esővel, záporral. A mostani számítások szerint, komoly csapadék nem valószínű. Csütörtökre megszűnik a csapadékhajlam, nyugat felől felszakadozhat a felhőzet. A reggeli órákban ismét lehet gyenge fagy, valamint többfelé képződhet köd, amely néhol tartósan megmaradhat.

A hőmérsékletek szerdán és csütörtökön átmenetileg kissé visszaesnek, de az 5-8 fok közötti értékek még midig jóval magasabbak az átlagosnál. Péntektől egy ciklon előoldali áramlásában erős melegedés kezdődik. Szombattól kezdve, több napon keresztül mérhetünk majd 10-15 fok közötti hőmérsékleteket, akár új hőmérsékleti rekordok is születhetnek.

Egy ciklon gyenge csapadékzónája közelíti meg a Kárpát-medencét. Hatására egy-két napig változékonyabb idő várható.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:



Kedd: Változóan, időnként erősen felhős idő várható, néhol kisebb esővel. A délkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 6-10 fok körül alakul. Késő estére 3-5 fokig hűl a levegő.



Szerda: Erősen felhős, borult idő várható, többfelé esővel, záporral. Az északnyugati szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 1-3 fok körül valószínű. A délutáni órákra 5-8 fok közé melegszik a levegő, a magasabb értékek a megye déli és keleti részén várhatók.



Csütörtök: Eleinte erősen felhős idő várható, majd felszakadozik a felhőzet. Napközben változóan felhős idő valószínű, néhol az éjjel képződött köd tartósan megmaradhat. Ezeken a helyeken ködszitálás is előfordulhat. A reggeli órák hőmérséklete -1,+2 fok között alakul, többfelé képződhet köd. A délutáni órákra 4-6 fokig melegszik a levegő. Az alacsonyabb értékek a borult, ködös tájakon lesznek.



Távolabbi kilátások: A következő 10 napban is folytatódik az enyhe idő. A hét végétől több napon keresztül, 10 fok fölé emelkedhet majd a hőmérséklet. Vasárnaptól ismét csapadékosabbra fordul az idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: időjós, tibor, kapospont, szalinay, yolo, egészségügyi anyagok