golf


Természetesen egy újabb  pánikkeltő rémhírről van szó, amelynek nincs semmilyen valóságalapja. A hír már egy éve terjeng az interneten, de valószínű, hogy a mostani rendkívüli amerikai tél kapcsán, éppen "kapóra" jőve, ismét előkerült, megtévesztve ezzel az olvasókat. A jelenlegi amerikai időjárás valóban szokatlan, ám nem rendkívüli. Az amerikai kontinens időjárása, éppen az észak-déli nyitottsága miatt, rendkívüli extrém tud lenni. Az északi hideg, és a trópusi meleg, akadályok nélkül tud haladni a földrészen, okozva ezzel rendkívül nagy változékonyságot. Jellemzőek a hirtelen nagy hideg betörések, és az azt követő gyors melegedések.

A jelenlegi helyzet is jó példa erre, hiszen a következő napokban, rövid idő alatt 25-30 fokot fog melegedni  a levegő, tehát fordulni látszik a kocka, ugyanakkor Európában megérkezhet a tél. A kemény amerikai télnek semmi köze a Golf-áramlatokhoz. Minden ősszel elindul a jegesedés és a hideg felhalmozódás a sarkkörön, ám ezúttal nem Európa felett összpontosult a nagy hideg, hanem Amerika felett. Ezen a télen, a tartós Brit- szigeteki ciklonnak köszönhetően, Amerika folyamatosan a ciklon hideg hátoldalán, míg Európa a meleg előoldalán helyezkedik el, vagyis akadály nélkül érheti el a sarkvidéki levegő az USA-t, Európát a meleg levegő.

A golf-áramlás tulajdonképpen szépen működik továbbra is, ennek köszönheti Európa nyugati része az enyhébb teleket. Leállni valószínűleg nem is fog, mivel ez hozzátartoznak a nagy tengeráramlásokhoz. Az utóbbi időkben egyébként a tudósok egyik fele az áramlás felerősödését, másik fele pedig a gyengülését jelezte előre. Ez utóbbit, az olvadó jégtakaróval hozták összefüggésbe.

Képünkön a Golf-áramlat látható, ahogy elágazik. Egyik áramlata visszakanyarodik dél felé, a másik északkeleti irányba fordul.

golf áramlat


A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: yolo, tibor, időjós, kapospont, szalinay, egészségügyi anyagok