köd

Nyirkos, ködös, egyre szennyezettebb levegő üli meg térségünket. A magasban zajló enyhülés miatt fokozódott a ködhajlam. Ez az időjárási helyzet, nagy valószínűséggel péntekig kitart Somogy megyében. Többnyire erősen felhős, tartósan ködös idő várható, többfelé ködszitálással. Néhol azonban felszakadozhat a felhőzet, ezeken a helyeken a 10 fokot is megközelítheti a hőmérséklet. A tartósan ködös tájakon ezzel szemben, egész nap 5-6 fok körül alakul  a nappali felmelegedés. Pénteken egy gyenge hidegfront érkezik, amely lehűlést nem hoz, de  megélénkül a légmozgás, amely kisöpri a megülepedett nyirkos, ködös levegőt. Többfelé felszakadozik a felhőzet, a nappali órák hőmérséklete kissé emelkedik. Vasárnaptól újabb hidegfront érkezik, melynek hatására már lehűlés kezdődik.

Továbbra is egy anticiklon, illetve a magasban történő enyhülés alakítja időjárásunkat. Ezek hatására nagy területen ködös idő alakult ki.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:



Csütörtök: általában erősen felhős, párás, tartósan ködös idő várható, többfelé ködszitálással. Helyenként azonban, főleg a délutáni órákban, felszakadozhat a felhőzet. A délutáni órákra 6-10 fok közé melegszik a levegő. Az alacsonyabb értékek az egész nap ködös tájakon lesznek. Késő estére 3-5 fokig hűl a levegő.



Péntek: eleinte erősen felhős, párás, ködös idő várható, majd egyre több helyen felszakadozhat a felhőzet, esetleg kisüthet a nap is. A reggeli órák hőmérséklete 2-4 fok körül alakul, többfelé képződik köd. A délutáni órákra 6-11 fokig melegszik a levegő. A 6 fok körüli értékek,  a még tartósan ködös helyeken lesznek.



Szombat: időnként erősen megnövekszik a felhőzet, de emellett több-kevesebb napsütés is előfordulhat. csapadék nem valószínű. A reggeli órák hőmérséklete 0,+3 fok között valószínű, néhol gyenge fagy sem kizárt. A délutáni órákra 7-11 fokig melegszik a levegő.



Távolabbi kilátások: nagyon bizonytalanná vált az időjárási helyzet a jövő hétre. A mostani számításik szerint megnőtt a csapadék esélye. Eleinte jelentős eső, majd a hét második felében már havazás is valószínű. További lehűlés lehet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: kapospont, szalinay, előrejelzés, tél, egészségügyi anyagok, időjárás