A több napsütés, inkább a nap első felében valószínű. Az erős délnyugati áramlással további melegedés várható. A délutáni órákra általában 10-13 fokig melegszik a levegő, de néhol a 15-16 fok sem elképzelhetetlen, így akár új hőmérsékleti rekordok is születhetnek. Hétfőn eleinte még erősen felhős idő várható, néhol esetleg kisebb esővel, majd napközben ismét felszakadozik a felhőzet, kisüt a nap.

A hőmérsékletek továbbra is magasan, többnyire 8-13 fok között alakulnak. Keddtől átmenetileg gyengül felettünk az áramlás, ezért csendesebbre fordul időjárásunk. Általában erősen felhős, párás, helyenként ködös idő várható. A hőmérsékletek ennek megfelelően kissé visszaesnek, de a 7-10 fok közötti értékek, továbbra is jóval magasabbak lesznek az átlagosnál.

Egy Brit-szigetek felett örvénylő ciklon előoldali áramlása alakítja a Kárpát-medence időjárását. Az erős délnyugati áramlás hatására, egész Európában jóval enyhébb az idő  a megszokottnál.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:



Vasárnap: Időnként erősen megnövekszik a felhőzet, és szórványosan kell számítani kisebb esőre, záporra. A délkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 10-13 fok körül alakul, de néhol akár 15-16 fok is előfordulhat. Késő estére 5-10 fokig hűl a levegő.



Hétfő: Eleinte erősen felhős idő várható, néhol kisebb esővel, majd felszakadozik a felhőzet. Később változóan felhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel. A délnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 2-6 fok között alakul, néhol köd is képződhet. A délutáni órákra 8-13 fok közé melegszik a levegő.



Kedd: Általában erősen felhős, párás idő várható, néhol tartós ködfoltokkal. Néhány helyen felszakadozhat majd a felhőzet. A reggeli órák hőmérséklete 2-6 fok között alakul, helyenként köd is képződik. A délutáni órákra 7-10 fok közé melegszik a levegő.



Távolabbi kilátások: A következő egy hétben is folytatódik az átlagosnál enyhébb idő. Január közepétől erősebb lehűlés jöhet, de komoly, havas tél akkor sem látszik.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: tibor, időjós, yolo, szalinay, kapospont, egészségügyi anyagok