2011-01-089.jpg


A megülepedett hideg levegő fölé, a magasban enyhébb léghullámok érkeznek, de ebből a talaj közelében semmit nem érzünk majd, sőt, az ilyen helyzetekben a levegő önmagában is hűlni képes. Ennek hatására aztán, tartósan felhős, párás, ködös, hideg idő várható, éjjel-nappal állandósuló 0 fok körüli hőmérsékletekkel. Néhol azonban nincs kizárva, hogy átmenetileg felszakadozzon a felhőzet, esetleg rövid időre kisüssön  nap, de nem ez lesz a jellemző. Az előttünk álló időszakban csapadék nem várható, de a ködből szitálás, ónos szitálás, bárhol és bármikor kialakulhat.

Mivel a ködös területek térben és időben is váltakozhatnak, ezért nehéz megmondani előre, hogy éppen hol várható majd sűrű köd. Arra is van esély, hogy néhány szerencsés helyen felszakadjon a hidegpárna, és átmenetileg kisüssön a nap. Ezeken a helyeken akár +3,+4 fokig is felmelegedhet a levegő. Tartós időjárási helyzetre kell készülnünk, fokozódó légszennyezettséggel.

A Kárpát-medence időjárását, egy erős, és elmozdíthatatlan anticiklon alakítja. Az anticiklon fölé érkező enyhébb levegő hatására kiterjedt hidegpárna alakult ki. A 600-800 méternél magasabb hegyek kiemelkednek a hidegpárnából. Ezeken a helyeken napos, enyhe az idő.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:



Szombat: Erősen felhős, párás, ködös idő várható, ködszitálással, ónos szitálással. Csak néhol vékonyodhat el a felhőzet. A délutáni órák hőmérséklete -2,+2 fok között alakul. Ahol esetleg elvékonyodik átmenetileg a felhőzet, ott +3,+4 fok is lehet. Késő estére 0,-2 fokig hűl a levegő.



Vasárnap: Általában borult, párás, ködös idő lesz, ködszitálással, ónos ködszitálással. Csak néhol vékonyodhat el a felhőzet. A reggeli órák hőmérséklete 0,-3 fok között alakul, többfelé képződik köd. A délutáni órákra -2,+2 fok közé emelkedik a hőmérséklet. Ahol átmenetileg elvékonyodik a felhőzet, ott +3,+4 fok is lehet.



Hétfő: Általában erősen felhős, párás, ködös idő lesz, ködszitálással, néhol ónos szitálással. Néhol átmenetileg elvékonyodhat a felhőzet. A reggeli órák hőmérséklete 0,-3 fok között alakul, többfelé képződhet sűrű köd. A délutáni órákra -1,+2 fok közé emelkedik a hőmérséklet. Azokon a helyeken ahol átmenetileg elvékonyodik a felhőzet, +3,+4 fok is elképzelhető.



Távolabbi kilátások: Folytatódik a hidegpárnás időszak. Enyhülés jövő péntektől valószínű.

Karácsony időjárása:

A havas, fehér karácsony esélye jelenleg: 10%
A hideg, hó nélküli karácsony esélye jelenleg: 20%
Az enyhe karácsony esélye jelenleg: 70%

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: időjós, tibor, kapospont, yolo, szalinay, egészségügyi anyagok