6446986999_0326545ebb_o.jpg


Somogy megyében is egyre inkább ködös, felhős, szürke, hideg idő veszi kezdetét. Csütörtökön a változóan felhős ég mellett még előfordulhat napsütés, ezeken a helyeken +4 fokig is felmelegedhet a levegő. Péntektől aztán bezárul felettünk a köd és felhőtakaró. A magasban érkező enyhe levegő, légmozgás hiányában nem tud lekeveredni  az alsó légrétegekbe, így aztán inkább konzerválja a talajon megrekedt hideg levegő.

Ez a hidegpárna, amely péntektől tartósan fogja meghatározni Somogy megye időjárását. Tartósan felhős, párás, ködös, hideg idő köszönt be éjjel-nappal állandósuló 0,-1 fok körüli hőmérsékletekkel. Ebben az időjárási helyzetben csapadék nem várható, de a ködből ködszitálás, ónos szitálás, bárhol és bármikor előfordulhat majd. Tartós időjárási helyzetre kell berendezkednünk, fokozódó légszennyezettséggel.

Közép-Európa felett egy nagy kiterjedésű, erős anticiklon található. Száraz, az idő, a változékony időt okozó frontok messze elkerülnek minket. A következőkben az anticiklon fölé enyhébb levegő érkezik, ennek hatására erősödik a ködhajlam, úgynevezett hidegpárnás időjárási helyzet áll be a Kárpát-medence felett. A 600 méternél magasabb hegyek kiemelkednek majd a hidegpárnából, napos, enyhe idő várható. Ezzel szemben síkvidéken borús, hideg idő veszi kezdetét.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:



Csütörtök: Változóan felhős idő várható, esetleg néhány órás napsütéssel. Lesznek helyek ahol már egész nap felhős, ködös idő lesz. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete +1,+4 fok között valószínű. A tartósan derültebb helyeken akár 5 fok is elképzelhető, de a felhős, ködös tájakon egész nap 0 fok lesz. Késő estére 0,+2 fokig hűl a levegő.



Péntek: Általában felhős, párás, ködös idő várható, néhol ködszitálással, ónos ködszitálással. Csak kevés helyen valószínű napsütés. A reggeli órák hőmérséklete 0,-3 fok körül alakul, többfelé képződik majd köd. A délutáni órákra +1,+3 fokig melegszik a levegő, de a ködös tájakon egész nap 0,-1 fok körül marad a hőmérséklet.



Szombat: Erősen felhős, párás, ködös idő várható, néhol ködszitálással, ónos ködszitálással. Csak néhol szakadozhat fel a zárt felhőzet. A reggeli órák hőmérséklete 0,-4 fok között alakul, többfelé képződik köd. A délutáni órákra -2,+2 fok közé melegszik a levegő.


Távolabbi kilátások: A következő egy hétben is folytatódik a mostani időjárási helyzet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: tibor, időjós, kapospont, yolo, szalinay, egészségügyi anyagok