A Sunny Winter Day 872 Copyright Martin van Lokven.jpg


A legfrissebb modellfutások jelenleg a hideg, száraz időt támogatják az ünnepek idejére. Karácsonyra ismét kontinentális, szibériai eredetű levegő áraszthatja el a Kárpát medencét, kelet felől. Mediterrán ciklon, amelytől a havat várhatnánk egyelőre továbbra sem látszik, sem az ünnepek előtt, sem közben. A hideg kontinentális levegő hatására azonban befagyhatnának tavaink, és ezzel korcsolyázásra alkalmassá válhatnának.

Természetesen a hosszú időtáv miatt, még mindig van bizonytalanság a karácsony időjárásában, az előrejelzés a továbbiakban módosulhat.

Ami szinte biztosra vehető, hogy a következő egy hét, tíz napban hidegpárnás időszak várható, éjjel-nappal 0 fok körüli, vagy gyengén fagyos idővel. Ennek hatására, kisebb tavainkon akár megindulhat már a jégképződés is.

A jelenlegi modellszámítások alapján, Somogy megyében a fehér karácsony esélye: 10%

A hideg, fagyos, de hó nélküli karácsony esélye, jelenleg: 60%

Az enyhe karácsony esélye, jelenleg: 30%


Megjegyzés: A hosszú időtáv miatt az előrejelzés továbbra is változhat.

Az előrejelzésben bekövetkező változásokról, karácsonyi hóesélyekről továbbra is tájékoztatjuk olvasóinkat.



A GFS modell hőmérsékleti előrejelzése karácsony környékére. Látható ahogy kelet, délkelet felől terjeszkedik a szibériai hideg levegő. Ebben az estben erősen fagyos időnk lenne az ünnepek alatt.



Csapadék előrejelzés szintén karácsony környékére. Látható hogy a csapadékot okozó léghullámok messze elkerülnek minket(fekete kör). Tulajdonképpen Európa nagy részén nem is lenne csapadék az ünnepek idején.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: tibor, időjós, kapospont, yolo, szalinay, egészségügyi anyagok