Az emberi érzékszervek számára „láthatatlan” szén-monoxid miatt a katasztrófavédelem tűzoltó egységeit idén már 292 esetben riasztották. Szén-monoxid-mérgezés következtében országos szinten 336 ember sérült meg, 172 személy mentettek meg, tizenkettő emberen pedig már nem lehetett segíteni. Éppen ezért fontos, hogy csak megbízható cégtől, minősített szén-monoxid-érzékelőt vásároljunk - ajánlja honlapján a katasztrófavédelem.

Embert és házi állatot is fenyeget a szén-monoxid-mérgezés. Védelmet a szén-monoxid-érzékelő jelent, amely csak akkor nyújt teljes biztonságot, ha a használati utasításnak megfelelő helyen és módon telepítjük. Vásárlása előtt érdemes megvizsgálni a készülékeket, csak megbízható cégtől, minősített eszközt vásároljon. Az EU bármely tagállamában és Törökországban gyártott vagy forgalomba hozott, illetve az izlandi, liechtensteini, valamint a norvég gyártású érzékelők megfelelő minőségűek.

Ez év október közepe óta hatályos jogszabály értelmében, azokban a bölcsődékben, óvodákban, iskolákban, kórházakban és bentlakásos intézményekben (idősek otthona, rehabilitációs intézmények) szórakozóhelyeken, szállodákban és panziókban kötelező szén-monoxid-érzékelő használni, ahol a közösségi helyiségében, vagy az azzal egy légtérben lévő helyiségben nyitott égésterű tüzelőberendezés van.

Azokat az új építésű épületeket pedig, amelyek nyitott égésterű tüzelőberendezéssel felszereltek, már csak akkor lehet használni, ha ott szén-monoxid-érzékelő működik. Ezek meglétét és működőképességét a kéményseprők ellenőrzik a kémények időszakos ellenőrzésekor. Hiányosság és szabálytalanság észlelése esetén értesíti a tűzvédelmi hatóságot, amely felszólítja az ingatlan tulajdonosát a szabálytalanság megszüntetésére. Amennyiben a tulajdonos nem tesz eleget kötelezettségének, a hatóság ötezertől harmincezer forintig terjedő bírságot szabhat ki.

Ha a szén-monoxid-mérgezés tüneteit (fejfájás, émelygés, szédülés) észleli magán vagy a környezetében lévő emberen, azonnal hívja a katasztrófavédelem műveletirányítási központját a 105-ös segélyhívó számon!

Címkék: szén, érzékelő, tünet, monoxid, mérgezés, egészségügyi anyagok