Snowing_by_restmlinstock.jpg


A középtávú időjárási modelleken lassan belátható időtávba kerül a karácsonyi ünnepek időjárása. A mostani számítások szerint annyi mondható el, hogy december 18-20. környékén egy változékonyabb periódus kezdődhet időjárásunkban. Lehűlés, és akár csapadék is előfordulhat majd. Egyelőre ami biztosra vehető, az az előttünk álló egy hét, 10 nap időjárása. A hét közepén érkező lehűlés után, egy erős és nagy kiterjedésű anticiklon alakul ki fölöttünk, amely tartósan meghatározhatja majd időjárásunkat.

Ennek a képződménynek hatására  a változékony időt okozó frontok messze elkerülik hazánkat. A hét második felétől a magasban zajló kisebb enyhülés hatására, erősödik a ködhajlam, úgynevezett hidegpárnás időszak kezdődik, éjjel - nappal állandósulni látszó, 0 fokhoz közeli, gyengén fagyos hőmérsékletekkel. Ez a mostani számítások szerint tartós időjárási helyzet, elegendő lehet arra, hogy kisebb tavainkon akár meginduljon majd a jégképződés. Erre legnagyobb esély az ország északkeleti megyéiben van, de máshol sem lehet majd kizárni. Várhatóan  december 18-20 körül, az anticiklon összeomlik felettünk, ezzel átalakulás kezdődhet időjárásunkban.

A változékony időt okozó frontok már elérhetnek minket. Hogy az ünnepre lehűlés, vagy enyhülés érkezik csapadékkal, még nem lehet megmondani, de éppen ez a  változékonyság adhat majd esélyt  egy esetleges fehér karácsonynak. Ugyanakkor arra is van némi esély, hogy a hidegpárna rendkívül tartós legyen, és akár újévig is kitartson. Ebben az esetben szürke, ködös, gyengén fagyos idő lenne karácsonykor.

A fentiek alapján tehát elmondható, hogy a hosszú időtáv miatt egyelőre  bizonytalan az ünnepek időjárása, a fehér karácsony esélye még nem "túl" magas.

Somogy megyében a fehér karácsony esélye jelenleg: 20% !

Megjegyzés: Az előrejelzés a hosszú időtáv miatt még többször módosulhat. Az előrejelzésben történő változásokról, karácsonyi hóesélyekről folyamatosan tájékoztatjuk olvasóinkat.



Jól látható az a nagy kiterjedésű anticiklon felettünk, ami szerdától tartósan meghatározza majd időjárásunkat.



A GFS modell hőmérsékleti diagramja Somogy megyére. A kék kör a december 18-20- tól bekövetkező lehetséges változást jelzi. Ettől az időszaktól megnő  a hőmérsékleti valószínűségi tagok szórása. Ez az időjárás átalakulásra enged következtetni, vagyis megnő az esélye egy változékonyabb időjárásnak.

Egyelőre a bizonytalanság miatt még nem látszik egyértelműen, hogy a tagok a lehűlés, vagy az enyhülés irányába mennek el.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: tibor, szalinay, időjós, kapospont, yolo, egészségügyi anyagok