Somogy megye időjárását hétfőn a változékonyság, de ezzel együtt is, az átlagosnál jóval enyhébb idő jellemzi. Egy peremciklon melegfrontja, illetve gyenge csapadékzónája érkezik fölénk. Az erősen megnövekvő felhőzetből többfelé lehet számítani kisebb esőre, záporra. A csapadék mennyisége nem lesz jelentős. Az északnyugatira forduló szél, a délutáni óráktól megerősödik.

Enyhe időnk lesz, a hőmérsékletek a megye nagy területén 5-10 fok között alakulnak. Ezek az értékek jó 5 fokkal magasabbak az átlagosnál. Kedden északkelet felől lassan csökken a felhőzet, kisebb zápor már csak néhol fordulhat elő.

Továbbra is enyhe marad még az idő. Szerdától aztán az említett peremciklon hátoldalán, északkelet felől hidegebb, szárazabb levegő szivárog a Kárpát-medencébe. Lehűlés várható, a hőmérsékletek visszaesnek az átlagos közelébe. A hét közepétől eleinte napos, majd egyre ködösebb idő veszi kezdetét. A hőmérsékletek éjjel-nappal 0 fok körül állandósulnak majd.


A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: Változóan, időnként erősen felhős lesz az ég, többfelé lehet kisebb eső, zápor. Az északnyugati szél a délutáni óráktól megerősödik. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 5-10 fok között alakul. A késő esti órákra 3-6 fok közé hűl a levegő.

Kedd: Északkelet felől csökken a felhőzet. Később változóan felhős idő várható, legfeljebb néhol lehet futó zápor, esetleg hózápor. Az északi szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 0,+4 fok között valószínű. A délutáni órákra 5-9 fok közé melegszik a levegő.




Szerda: Változóan felhős idő várható, néhány órás napsütéssel. A reggeli órák legalacsonyabb hőmérséklete 0,-3 fok között alakul, néhol köd is képződhet. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete +1,+5 fok között valószínű.


Távolabbi kilátások: Egy erős anticiklon épül ki felettünk, ezért eseménytelen idő veszi kezdetét. A hét második felétől erősödik a ködhajlam, többfelé egész nap megmaradhat majd a köd, vagy ködfelhőzet. A hőmérsékletek éjjel-nappal 0 fok körül állandósulnak majd.

 


A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szalinay, yolo, tibor, időjós, kapospont, egészségügyi anyagok