25271__morning-fog-on-a-frosty-field_p.jpg


Péntekig marad az egyhangú, párás, ködös idő, néha kevés napsütéssel. A Kárpát-medencében megülepedett nyirkos, hideg levegő fölé, néhány fokkal enyhébb levegő érkezik a magasban. Azonban a jelentősebb légmozgások hiányában, ez az enyhe levegő nem tud lekeveredni az alsó légrétegekbe, hanem inkább konzerválja a talajon megrekedt hideg levegőt. Úgynevezett hideg párna jön létre, amely a következő 1-2 napban Somogy megye időjárását is alakítja.

Kedden már nem várható zavartalan napsütés megyénkben. Az éjjel képződött köd, illetve ködfelhőzet, a tegnapinál már több helyen maradhat meg, ezeken a helyeken 0 fok közelében marad egész nap a hőmérséklet. Azokon a területeken, ahol a délelőtti órákban felszakadozik a felhőzet, valamint feloszlik a köd, és kisüt a nap, általában 3-4 fokig melegszik a levegő. Ez az időjárási helyzet, péntekig jellemző lesz Somogy megye időjárására.

Péntek napközben egy hidegfront érkezik amely kisöpri a megülepedett ködös levegőt, ennek hatására átmenetileg, néhány fokot emelkedik majd a hőmérséklet. A hidegfront kevés csapadékot is hoz, eleinte esőt, havas esőt, majd a magasban érkező egyre hidegebb levegő hatására, hózáporokat.



Kedd: Változóan felhős idő várható, néhol 1-2 órás napsütéssel. Lesznek helyek, ahol a köd, illetve az abból képződött felhőzet egész nap megmarad. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete +2,+4 fok körül alakul, de a felhős, ködös tájakon 0 fok közelében marad. A késő esti órákra 0,-1 fokig hűl a levegő.




Szerda: Változóan felhős idő várható, csak kevés helyen süthet ki a nap. Az éjszaka képződött köd, sokfelé napközben is megmaradhat. A reggeli órák hőmérséklete -1,-3 fok körül alakul, sokfelé képződik köd. A délutáni órákra +1,+3 fokig melegszik a levegő, de a ködös tájakon egész nap 0 fok közelében marad a hőmérséklet.



Csütörtök: Változóan felhős idő várható, néhány órás napsütéssel. Néhol egész nap megmaradhat az éjjel képződött köd. A reggeli órák legalacsonyabb hőmérséklete 0,-3 fok között várható. A délutáni órákra általában +2,+4 fokig melegszik a levegő. A tartósan ködös helyeken ennél hidegebb lesz.



Távolabbi kilátások: Péntektől erős lehűlés kezdődik, hózáporok és viharos szél kíséretében. Egyelőre jelentős havazás nem látszik. A jövő héten további lehűlés érkezhet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: időjós, kapospont, tibor, szalinay, yolo, egészségügyi anyagok