Csütörtökön a fagyos reggel után, csak lassan melegszik a levegő. Többnyire napos idő várható, majd késő délutántól kezdődhet felhősödés nyugat felől, de csapadék nem valószínű.

Az esti, éjszakai óráktól egy melegfronti felhőzet vonul át felettünk, de ebből kisebb vegyes halmazállapotú csapadék csak néhol alakulhat ki.

Pénteken felhőátvonulások várhatók, de többnyire napos idő várható, legfeljebb az északi területeken lehet majd futó zápor, hózápor, a hőmérséklet kissé emelkedik. A hét végétől anticiklon húzódik fölénk, csendes, eseménytelen időjárás veszi kezdetét, a jövő hét elejétől erősödő ködhajlammal. A hőmérsékletek általában az átlagos körül maradnak, reggelente gyenge fagyokkal, a délutáni órákban 4-5 fokos hőmérsékletekkel.

A Kárpát-medence felett a hét végétől egyre inkább anticiklonális hatások érvényesülnek. A magasban zajló kisebb enyhülés hatására, a jövő hét elejétől erősödik a ködhajlam.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:



Csütörtök: Változóan felhős idő várható, néhány órás napsütéssel. A délnyugati szél megélénkül. A késő délutáni óráktól nyugat felől felhősödés valószínű, de csapadék nem valószínű. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 2-4 fok körül alakul. Késő estére 0,+2 fokig hűl a levegő.



Péntek: Változóan felhős idő várható, 1-2 órás napsütéssel. Az időnként megnövekvő felhőzetből csak kevés helyen valószínű kisebb zápor, hózápor. Az északnyugati szél megerősödik. A reggeli órák legalacsonyabb hőmérséklete 0,-2 fok körül alakul. A délutáni órákra általában 4-6 fok közé melegszik a levegő.



Szombat: Változóan, időnként erősebben felhős idő várható, a  déli területeken több napsütéssel. Csapadék nem valószínű. A reggeli órák legalacsonyabb hőmérséklete 0,-1 fok körül alakul, míg a délutáni órákra 4-6 fok közé melegszik a levegő.



Távolabbi kilátások: A hét végétől csendes, eseménytelen időszak kezdődik időjárásunkban. December első napjaitól erősödik a ködhajlam. A ködös, ködfelhős tájakon a nappali órában is 5 fok alatt marad a hőmérséklet, ezzel szemben a napos helyeken 5 fok fölé is mehet. Változás a jövő hét vége felé valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: időjós, yolo, kapospont, tibor, szalinay, egészségügyi anyagok