Keddtől már megélénkül a légmozgás felettünk, amely várhatóan kisöpri a megülepedett nyirkos, hűvös levegőt térségünkből, többfelé felszakadozhat a felhőzet, és átmenetileg a nap is kisüthet. A következő napokban egy ciklon előoldali áramlásába kerülünk. Dél felől több hullámban enyhe levegő éri el megyénket. Ezek  a légtömegek kedd estétől nedvesebb levegőt is szállítanak már fölénk, ezért változékonyra, csapadékosabbra fordul megyénk időjárása.

A hőmérsékletek ennek ellenére is emelkednek. A hét közepén akár 13-15 fok közötti hőmérsékletek is előfordulhatnak majd, mely értékek jó 5-6 fokkal már magasabbak az átlagosnál. A hét végéig gyakran kell majd esőkre, záporokra számítani, de valószínűleg péntekig nagyobb mennyiségű csapadék nem várható.

Keddtől ciklonok frontrendszerei érik el a Kárpát-medencét. Változékonyra fordul időjárásunk, de marad az ilyenkor szokásosnál enyhébb idő.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:



Hétfő: Általában erősen felhős lesz az ég,néhol azonban felszakadozhat a felhőzet és rövid időre kisüthet a nap is. Lesznek helyek ahol a köd egész nap megmarad. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 7-10 fok körül alakul. Késő estére 4-7 fokig csökken a levegő hőmérséklete.



Kedd: Változóan felhős idő várható, 1-2 órás napsütéssel. A délutáni óráktól erősebben megnövekszik a felhőzet, és estétől kisebb eső is előfordulhat már. Napközben a délkeleti szél megerősödik. A reggeli  órák legalacsonyabb hőmérséklete 3-7 fok körül alakul, néhol köd is képződhet majd. A délutáni órákra 8-12 fokig melegszik a levegő.



Szerda: Változóan, időnként erősen felhős idő várható. Többfelé lehet kisebb eső, zápor, főleg a reggeli, majd az esti órákban.A két időszak között a nap is kisüthet.  A délkeleti szél időnként megerősödik. A reggelii órák hőmérséklete 5-8 fok körül alakul. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 10-14 fok körül alakul.



Távolabbi kilátások: A héten változékony, de enyhe idő várható, többszöri csapadékkal. A jövő hét elejétől jelentős lehűlés körvonalazódik.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: kapospont, yolo, tibor, időjós, szalinay, egészségügyi anyagok