havazás


FRISSÍTÉS: Egyre egységesebbek a modellek abban, hogy a jövő hét legvégétől komoly, sarkvidéki hideg elárasztást kapunk. Valószínű hogy a hét végén még nem lesz elég hideg a hóhoz, de nov.25-26 -tól kezdődő időszakban már mindenképpen. Egyes modellek (ECMWF) kifejezettem kemény hideg elárasztást jeleznek.

Az ECMWF meteorológiai modell, kifejezetten kemény hideg elárasztást jelez előre. A térképen a november 26-án, a magasban érkező levegő hőmérséklete látszik. A skálán le lehet olvasni hogy Magyarország felett bizony a -10,-14 fokos izoterma helyezkedik el. Ezek az értékek már a talajon is 0 fok alatti hőmérsékleteket jelentenének a nappali órákban is.

Természetesen még mindig nagy a távolság, hogy a beválás biztos legyen. Azonban mindenképpen jelzésértékű az, hogy egyre egységesebbek a modellek abban, hogy jelentős változás kezdődik!

Változás előtt áll időjárásunk. A legfrissebb meteorológiai modellek szerint átrendeződés kezdődik Európa légkörében. A következő napokban egy nyugat-európai ciklon előoldali áramlásába kerül hazánk.


Déli áramlással enyhe levegő érkezik fölénk, egyre kevesebb lesz a köd, éppen ezért talajon is jelentősebb enyhülés lehet. Ezzel együtt változékonyabbra fordul időjárásunk, szerdától egyre többfelé lehet eső, zápor is. A hőmérsékletek ennek ellenére is az átlagnál magasabban alakulnak majd, többfelé mérhetünk  13-14 fokot is s délutáni órákban. Ezzel szemben az említett ciklon hátoldalán, Nyugat-Európára sarkvidéki eredetű hideg levegő szakad le, okozva ezzel télies időjárást.

A legfrissebb számítások szerint, a hét második felére, a nyomásviszonyok átrendeződésével a nyugat-európai rendszer kelet felé mozdul el, így ennek hatására a Kárpát-medence is az említett ciklon hátoldalára kerülhet, azaz megkezdődik a sarkvidéki levegő beáramlása főleg a Dunántúl fölé. A hideg beáramlás csapadékkal is jár, ezért a hét végére, főleg a nyugati tájakon, megérkezhet az első síkvidéki havazás, amely valószínűleg nem lesz még megmaradó, mivel sem a talaj hőmérséklete, sem a levegőé nem lesz kedvező  a magmaradáshoz.

A magasabb helyeken azonban nem kizárt az átmeneti összefüggő hóréteg kialakulása sem.
Somogy megye valószínűleg úgynevezett keveredési zónában helyezkedhet majd el, mégpedig a hidegebb nyugat, és az enyhébb keleti oldal között., vagyis  nagyon bizonytalan lenne a csapadék halmazállapota. Minden attól függ, hogy mennyire hatol be térségünkbe nyugat felől a hideg. Az ország keleti fele valószínűleg az enyhe oldalon marad végig.
Egyelőre még nagyon bizonytalan, hogy ez a változás egy folyamat kezdete lesz, és később komolyabb télbe torkollik, vagy visszarendeződés  lesz, ismét melegedéssel.

Megjegyzés: Természetesen a hosszabb időtáv miatt az előrejelzés a későbbiekben  módosulhat.



A GFS modell hőmérsékleti előrejelzése jövő csütörtökre. A nyilak a keveredési zónát jelölik a Kárpát-medence felett. A Dunántúlra hideg levegő áramlik(kék nyíl), ugyanakkor az Alföld fölé egyelőre meleg(piros nyíl)




Hőmérsékleti diagram Somogy térségére., a következő 2 hétre. Szépen jelzi  a modell a jövő heti változást. A hét közepéig tartó határozott melegedést(piros nyíl), majd a hét második felétől a jelentős lehűlést.(kék nyíl) Az ábra közepén futó piros vonal a 30 éves átlagot jelenti. A jövő hét végére jócskán az átlag alá eshet a hőmérséklet. Ezzel egy időben csapadék is valószínű(fekete nyíl)



A GFS modell hóvastagság előrejelzése. Látható hogy a hét végére a dunántúli tájakon 3-4 cm hó is eshet akár. Megjegyzés: a modell a leeső hó mennyiségét jelzi előre,  nem számol azzal hogy nincs megmaradás talajon, az esetleges pozitív hőmérséklet miatt.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: nem, tél, november, yolo, havazás, egészségügyi anyagok